Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvis udviklingen fortsætter, vil det blive nødvendigt at nedsætte antallet af afgange. Så kommer man ind i en ond spiral, hvor antallet af rejsende vil falde yderligere.
Derfor har Via HH skrevet til den svenske regering og opfordret dem til, at priserne på Øresundsbroen skal tage udgangspunkt i færgernes takster – som det blev politisk aftalt før broen blev anlagt.
- Der er tre væsentlig årsager til, at færgerne ikke kan klare sig i konkurrencen med broen. Udover at priserne på broen ikke længere tager afsæt i færgepriserne, så skyldes konkurrenceuligheden også, at færgerne i modsætning til broen skal betale trafikafgift til den svenske stat. Dertil kommer, at broen modtager statsstøtte i form af lånegarantier fra den danske og svenske stat og dermed kan optage meget billige lån, siger Peter Slaatorn. Løsningen på problemet er ifølge Peter Slaatorn ikke at indføre kunstigt høje priser på Øresundsbroen. Via HH har han skrevet et brev til den svenske regering, hvor de foreslår tre forhold, som vil sikre fair konkurrence mellem færgerne og Øresundsbroen – nemlig at færgerne undtages fra den svenske ”farledsafgift”, som broen allerede er fritaget for, dertil at broen ikke får lov til at lade erhvervskunder samle rejser i puljer, så de derved får større rabatter samt at broen indfører de samme priskategorier for lastbiler, som færgerne har.
Selvom interesseorganisationen Via HH har udspring i et samarbejde mellem danske og svenske myndigheder og virksomheder i den nordlige del af Øresundsregionen, er de ikke tvivl om, at opretholdelsen af færgedriften er mere end et lokalt spørgsmål.
Via HH (Via Helsingborg-Helsingør) er et samarbejde mellem svenske og danske myndigheder og virksomheder fra den nordlige del af Øresundsregionen. Deltagere i samarbejdet er blandt andet Helsingør Kommune, Helsingborg By, Helsingborg Havn, Scandlines og HH-Ferries. Interesseorganisationen blev dannet i august 1999 med det formål at fremme integration, kommunikation, handel, erhverv og turisme i Øresundsregionen – og for aktivt at møde konkurrencen fra den faste forbindelse mellem København og Malmø.