Brødpriser stiger med 15 pct.

Priserne på korn, kød og mælk stiger eksplosivt på alverdens råvarebørser, og disse stigninger vil i løbet af efteråret forplante sig til de danske supermarkeder.

De danske forbrugere kommer til at betale betydeligt højere priser for fødevarer, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

»Jeg har fulgt branchen i 41 år, og jeg har aldrig været vidne til en lignende priseksplosion. For en del af de råvarer, vi indkøber, er det afgørende spørgsmål ikke længere prisen - spørgsmålet er, om vi overhovedet kan skaffe varen,« fortæller Bent Pultz Larsen, adm. direktør i den store bagerigruppe Lantmännen Unibake, der blandt andet ejer varemærkerne Schulstad og Hatting.

»Vi har varslet prisstigninger, og de slår igennem i detailhandlen 1. oktober. Lige nu er mit bedste bud, at brødpriserne stiger omkring 15 pct.,« siger Bent Pultz Larsen.

På den toneangivende råvarebørs i Paris er prisen på hvede siden 1. april steget 75 pct. Korn er en vigtig foderkilde i landbruget, og derfor vil priserne på især fjerkræ og svinekød også stige voldsomt i løbet af 2008. Forbrugerne må betale

»Forbrugerne kommer til at betale den altovervejende del af regningen for de voldsomme stigninger i foderpriserne,« siger Per V. Møller, adm. direktør i fjerkrækoncernen Rose Poultry.

Selskabet har flere gange i 2007 hævet afregningen til landmændene for at dække de stigende foderomkostninger. Den regning er nu på vej ud til forbrugerne.

I løbet af 2008 vil de danske forbrugere også blive mødt af betydelige prisstigninger på svinekød.

»Vi skal have priserne op, og det skal gå stærkt. Foderpriserne er steget så voldsomt, at landmændene lige nu producerer med et betydeligt underskud,« siger Hans Aarestrup, direktør i Landsforeningen af Danske Svineproducenter, til Morgenavisen Jyllands-Posten. Kilde: Jyllands-Posten