Britiske myndigheder godkender Mærsks gigantiske gasprojekt

Med godkendelsen kan Maersk Oil tage hul på Nordsø-projektet Culzean, der er det største oliefund i 25 år.

Foto: MICHAEL KOOREN.
Læs mere
Fold sammen

Maersk Oil har fået grønt lys af myndighederne til det britiske Nordsø-gasprojekt, Culzean. Det oplyser selskabet.

Med godkendelsen bliver den største investering i den britiske del af Nordsøen i ti år en realitet. Det er det største gasfund, der er gjort i 25 år, og det forventes, at gassen herfra vil kunne dække fem 5 pct. af gasforbruget i Storbritannien.

Det er de britiske olie- og gasmyndigheder, der har godkendt projektet, oplyser Maersk Oil i en pressemeddelelse.

Produktionen fra Culzean forventes at starte i 2019 og fortsætte i mindst 13 år med en produktion på 60.000-90.000 tønder olieækvivalenter per dag.

Og samlet investerer Maersk Oil samt JX Nippon og BP (Britoil) omkring 3 mia. britiske pund svarende til 320 mia. kr. i udviklingen af feltet.

Jakob Thomasen, administrerende direktør for Maersk Oil, siger i pressemeddelelsen, at Culzean er vigtig både for Storbritannien og for Maersk Oil samt partnere i projektet.

»Vi er glade for, at feltet vil understøtte den britiske økonomiske vækst. Culzean er den seneste i en række af store investeringer for Maersk Oil i Nordsøen, hvor vi er aktive i Danmark, Norge og Storbritannien. Den afspejler vores engagement i fremtidens Nordsø«, siger Jakob Thomasen.

Den britiske finansminister George Osborne, siger, at projektet er et klart signal om, at Nordsøen er åben for erhvervslivet, mens Andy Samuel, administrerende direktør i olie- og gasmyndighederne, siger, at fundet og udviklingen er feltet er gode nyheder for Storbritannien i en tid, hvor oliesektoren er under pres.