Britiske forbrugere vil have kød fra frilandsgrise - Danish Crown køber op for at tackle Brexit

Danish Crowns britiske datterselskab Tulip Ltd. har købt én af de førende producenter af frilandsgrise i Storbritannien.

Foto: HENNING BAGGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Storbritannien er stærk efterspørgsel fra forbrugerne efter kød fra svin med høj dyrevelfærd, blandt andet frilandsgrise. Det er en af årsagerne til, at Danish Crown netop har købt det familieejede selskab Easey Holdings.

Selskabet er én af de førende producenter af frilandsgrise i Storbritannien, og købet skal styrke indtjeningen i Danish Crowns britiske forretning.

»Med investeringen får vi adgang til de råvarer, som står øverst på ønskelisten hos vores britiske kunder. Samtidig forsikrer vi med købet til en vis grad vores ejeres værdier mod nogle af de følger, Brexit kan få for Danish Crown. For kan vi ikke tjene de penge, vi hidtil har gjort på at eksportere til Storbritannien, har vi nu sikret os muligheden for at løfte indtjeningen i Tulip Ltd gennem de lokaleråvarer,« siger Jais Valeur, administrerende direktør i Danish Crown.

Easey Holdings er en virksomhed organiseret i fire selskaber, bl.a. produktion af slagtesvin, dyrlægevirksomhed og transport af dyr. Hovedparten af aktiviteterne er frilandsproduktion.

Virksomheden leverer alt fra smågrise og foder til transport og veterinær overvågning til 150 britiske landmænd, der på kontrakt står for opfedning af grisene i et system, hvor landmanden udelukkende skal koncentrere sig om management og pasning af dyrene.

»Vi oplever en stigende efterspørgsel på produkter med høj dyrevelfærd og en let gennemskuelig dokumentation for produkternes oprindelse. Samtidig har Tulip gennem en årrække haft en klar strategi om at samarbejde med de britiske landmænd for at sikre en effektiv udnyttelse af vores kompetencer indenfor slagtning, forædling og salg af højkvalitetsprodukter til de britiske forbrugere,« siger Andrew Saunders, direktør for landbrugsaktiviteterne i Tulip Ltd.

Storbritannien er ét af Danish Crowns vigtigste markeder. Tulip Ltd blev i 2016 ramt af en markant nedgang i indtjeningen efter tab af flere store kontrakter. Efter ansættelse af en ny ledelse er udviklingen vendt, og hen over sommeren 2017 er Tulip  igen begyndt at tjene penge.

»Det glæder mig, at det går den rigtige vej, men det ændrer desværre ikke på, at bundlinjen for hele året vil give et betydeligt tab. Det positive er, vi nu er nået så langt med genopretningen, at vi igen kan bruge kræfter på at udvikle Tulip Ltd. Og jeg er sikker på, at den britiske forretning igen vil bidrage positivt til indtjeningen i Danish Crown i regnskabsåret 2017/2018,« siger Jais Valeur.

Købet af Easey Holding skal godkendes af de britiske konkurrencemyndigheder.