Britisk vindstøtte godt nyt for DONG

Flere pund til havvindmøller i Storbritannien er godt nyt for statskontrollerede DONG Energy.

Foto: LONDON ARRAY / HANDOUT. London Array er opført og delvist ejet af DONG Energy. Parken er den største havmøllepark i verden.
Læs mere
Fold sammen
Havvindmøller spiller en helt afgørende rolle for DONGEnergys planer om at blive børsnoteret før 2018. Og det britiske marked erallervigtigst, når det kommer til DONGs havvindmølleplaner.

Derfor er det godt nyt for det statskontrollerededanske energiselskab, at Storbritannien i denne uge meldte ud, athavvindmølleparker vil modtage en lidt højere støtte end hidtil antaget.

"Den her udmelding betyder, at vi kan fortsættede planer, vi har lagt. Det giver os den sikkerhed, vi har brug for på detbritiske marked. Samtidig tror vi på, at vi kan aftrappe omkostningerne i taktmed at støtteniveauerne går ned," siger Lars Thaaning Pedersen, SeniorVice President i DONG Energy Wind Power, hvor han har ansvar for udvikling, opførelseog drift af DONG Energys havmølleparker.

Støtten til forskellige energiformer falder i taktmed, at de bliver introduceret på markedet. I dag er havvindmøller stadig enforholdsvis ny teknologi, og støtten er høj. Men frem mod 2020 falder denmarkant. Den seneste melding fra den britiske energiminister Ed Davey betyderdog, at nedtrapningen i støtten sker lidt langsommere end hidtil udmeldt.

Den nye støtteordning, kaldet Contract-for-Difference(CfD), giver støtte til kommende britiske havmølleparker, som går i drift ifølgende perioder:

  • 2015-2016: 155 pund pr. MWh.
  • 2016-2017: 150 pund pr. MWh.
  • 2017-2019: 140 pund pr. MWh.

Den britiske regering meldte tidligere i år ud, athavvindmøller, som sættes i drift i perioden 2017-2019, ville modtage 135 pundpr. MWh. Men protester i branchen har nu resulteret i støtte på 140 pund pr.MWh i stedet.

"I efteråret var der en debat om, at aftrapningenaf støtten var for hurtig. Vi meldte ud, at vi støtter aftrapningen, men at detså meget brat ud. Derfor er vi selvfølgelig også glade for, at aftrapningen nusker i et lidt langsommere tempo," siger Lars Thaaning Pedersen.

DONG er i dag verdensleder på installation afhavvindmøller, og når selskabet efter planen skal børsnoteres inden 2018,kommer havvinden til at spille en afgørende rolle. Af samme grund vil omkring50 procent af selskabets investeringer ligge i havvindmølleforretningen dekommende år, og afkastet af den investerede kapital skal vokse fra sit beskedneniveau i dag til 12-14 procent i 2020.

I dag har DONG installeret cirka 3 GW havvindmøller -heraf 1,6 GW på det britiske marked. Målet er at nå 6,5 GW i 2020, og selvomselskabet har flere mulige projekter i pipelinen, står det klart, atStorbritannien bliver det vigtigste marked.

"Vi har muligheder på det franske, tyske,britiske og danske marked. Men den største del af vores forretning kommer heltsikkert til at ligge i Storbritannien. Markedet der er attraktivt, både fordistøtteniveauerne er gode, og fordi der bliver bygget mange parker," sigerLars Thaaning Pedersen fra DONG.

Generelt anses støtten på det britiske marked også forat være højere end i Tyskland, Danmark og Frankrig, men man kan ikkesammenligne markederne én til én. Landene har nemlig en forskellig tilgang til kabeltilslutningaf parkerne, miljøundersøgelser mv.