Britisk vindstøtte godt nyt for DONG

Flere pund til havvindmøller i Storbritannien er godt nyt for statskontrollerede DONG Energy.

London Array er opført og delvist ejet af DONG Energy. Parken er den største havmøllepark i verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: LONDON ARRAY / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Havvindmøller spiller en helt afgørende rolle for DONG Energys planer om at blive børsnoteret før 2018. Og det britiske marked er allervigtigst, når det kommer til DONGs havvindmølleplaner.

Derfor er det godt nyt for det statskontrollerede danske energiselskab, at Storbritannien i denne uge meldte ud, at havvindmølleparker vil modtage en lidt højere støtte end hidtil antaget.

"Den her udmelding betyder, at vi kan fortsætte de planer, vi har lagt. Det giver os den sikkerhed, vi har brug for på det britiske marked. Samtidig tror vi på, at vi kan aftrappe omkostningerne i takt med at støtteniveauerne går ned," siger Lars Thaaning Pedersen, Senior Vice President i DONG Energy Wind Power, hvor han har ansvar for udvikling, opførelse og drift af DONG Energys havmølleparker.

Støtten til forskellige energiformer falder i takt med, at de bliver introduceret på markedet. I dag er havvindmøller stadig en forholdsvis ny teknologi, og støtten er høj. Men frem mod 2020 falder den markant. Den seneste melding fra den britiske energiminister Ed Davey betyder dog, at nedtrapningen i støtten sker lidt langsommere end hidtil udmeldt.

Den nye støtteordning, kaldet Contract-for-Difference (CfD), giver støtte til kommende britiske havmølleparker, som går i drift i følgende perioder:

  • 2015-2016: 155 pund pr. MWh.
  • 2016-2017: 150 pund pr. MWh.
  • 2017-2019: 140 pund pr. MWh.

Den britiske regering meldte tidligere i år ud, at havvindmøller, som sættes i drift i perioden 2017-2019, ville modtage 135 pund pr. MWh. Men protester i branchen har nu resulteret i støtte på 140 pund pr. MWh i stedet.

"I efteråret var der en debat om, at aftrapningen af støtten var for hurtig. Vi meldte ud, at vi støtter aftrapningen, men at det så meget brat ud. Derfor er vi selvfølgelig også glade for, at aftrapningen nu sker i et lidt langsommere tempo," siger Lars Thaaning Pedersen.

DONG er i dag verdensleder på installation af havvindmøller, og når selskabet efter planen skal børsnoteres inden 2018, kommer havvinden til at spille en afgørende rolle. Af samme grund vil omkring 50 procent af selskabets investeringer ligge i havvindmølleforretningen de kommende år, og afkastet af den investerede kapital skal vokse fra sit beskedne niveau i dag til 12-14 procent i 2020.

I dag har DONG installeret cirka 3 GW havvindmøller - heraf 1,6 GW på det britiske marked. Målet er at nå 6,5 GW i 2020, og selvom selskabet har flere mulige projekter i pipelinen, står det klart, at Storbritannien bliver det vigtigste marked.

"Vi har muligheder på det franske, tyske, britiske og danske marked. Men den største del af vores forretning kommer helt sikkert til at ligge i Storbritannien. Markedet der er attraktivt, både fordi støtteniveauerne er gode, og fordi der bliver bygget mange parker," siger Lars Thaaning Pedersen fra DONG.

Generelt anses støtten på det britiske marked også for at være højere end i Tyskland, Danmark og Frankrig, men man kan ikke sammenligne markederne én til én. Landene har nemlig en forskellig tilgang til kabeltilslutning af parkerne, miljøundersøgelser mv.