Britisk storbank får megabøde for guldfusk

Det britiske finanstilsyn har givet Barclays en bøde på næsten 200 millioner kroner for manglende kontrol og styring af interessekonflikter i forbindelse med guldhandel mellem banken og dens kunder.

Barclays må endnu engang bøde for kursmanipulation. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARL COURT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En junidag i 2012 udnyttede Barclays-guldhandleren Daniel James Plunkett svagheder i storbanken Barclays systemer til at manipulere med guldprisen på en kundes bekostning. Svindlen sikrede ham 1,75 millioner pund i handelsbogen.

Den handel koster nu ham selv og Barclays dyrt. Plunkett har af det britisk finanstilsyn, FCA, fået en bøde på 95.600 pund eller 713.000 kroner og er blevet udelukket fra at kunne bestride en stilling i nogen form for reguleret virksomhed. Og Barclays er blevet straffet med en bøde på over 26 millioner pund eller 194,32 millioner kroner.

»Et selskabs manglende kontrol og en handlers ligegyldighed over for en kundes interesser har formået at tilsmudse den finansielle sektors omdømme igen. Plunkett har betalt en dyr pris for at tilsidesætte markedets integritets og Barclays kunde for sine egne interesser. Handlere, der er fristede til at udnytte deres kunder for en hurtig gevinst, skal ikke være i tvivl om, at sådan en opførsel vil koste dem deres omdømme og deres levevej,« siger Tracey McDermott, der er chef for FCAs afdeling til bekæmpelse af økonomisk kriminalitet, i en pressemeddelelse.

Svindlen skete bare dagen efter, at finanstilsyn havde offentliggjort sine aktioner mod Barclays i forbindelse med bankens manipulation med med de engelske og europæiske interbank-udlånsrenter, Libor og Euribor.

»Barclays svigt med hensyn til at identificere og mindske risici i dets forretning er ekstremt skuffende,« fortsætter Tracey McDermott med henvisning til netop Libor-sagen.

Barclays har siden 2004 været med til at fastsætte guldprisen i London. Daniel James Plunkett var ansvarlig for bankens prissætning af produkter tilknyttet prisen på ædelmetaller.

Barclays er Europas fjerdestørste bank målt på samlede aktiver.