Britisk sportsmilliardær i sjælden indrømmelse

Den ellers pressesky britiske multimilliardær og Newcastle-ejer Mike Ashley trækker overskifter i disse dage, efter at han i en høring i det britiske parlament erkendte, at hans sportsudstyrs­kæde fortjener en advarsel i kampen om at nå Premier League i detailbranchen.

Mike Ashleys hårde linje over for de ansatte bliver nu blødt afhøringen i parlamentskommissionen. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mike Ashley, stifter og ejer af 55 pct. af den internationale sportsudstyrskæde Sport Direct og ejer af den britiske fodboldklub Newcastle, har trukket overskrifter i britisk presse de seneste par dage, da han efter nogen tøven har afgivet forklaring over for en kommission i det britiske parlament.

Her indrømmede den 51-peige Ashley en række kritisable forhold for medarbejdere i Sport Directs store lager, der bl.a. sender varer ud til netkunder. I december sidste år blev det afsløret, at kæden bruger kritisable kneb for at vinde kampen om nethandlen med sportsudstyr.

The Guardian kunne bl.a. afsløre, at medarbejdere blev trukket for 15 minutter i løn, hvis de kom et minut for sent. Den tid, de skulle bruge på at stå i kø til sikkerhedstjek, blev trukket fra deres arbejdstid, og det var også kutyme at forsinke medarbejderne, når de skulle hjem, så det, hvis man satte deres løn i forhold til deres egentlige arbejdstid, nåede et godt stykke under den britiske mindsteløn.

Afsløringerne kom oveni tidligere afsløringer af, at Sport Direct gjorde brug af de omdiskuterede nul-time-kontrakter, en form for stand-by medarbejdere i deres lager.

Kritikken af selskabet har fået dets aktiekurs til at falde med 44 pct. det seneste halve år og Mike Ashleys formue til at skrumpe til små 23 mia. kr.

Benhård iværksætter

Under høringen fortalte ­Ashley bl.a., at det ikke havde været muligt for virksomheden at skabe den vækst, den havde opnået i sit online salg, hvis ikke den havde benyttet sig af midlertidige ansatte, fordi det indtil nethandlen for alvor kom i gang, var umuligt at forudse, hvornår der var brug for arbejdskraft. Han har også oplyst at sikkerhedsprocedurerne bliver ændret på lageret, så medarbejderne får deres retmæssige løn.

Hans optræden for kommissionen fik aktiekursen til at stige med fem pct.

Sagen lægger endnu alen til fortællingen om den benhårde selvlærte iværksætter, der gik ud af skolen som 16-årig for at arbejde i den sportsklub, hvor han spillede, indtil en skade satte en stopper for de sportslige udfoldelser.

I 1982 åbnede han sin første sportsbutik. Det blev til kæden Sports Direct, som blev børsnoteret i 2007 og har gjort Mike Ashley til multimilliardær.

Mike Ashley har opbygget en work hard, play hard-stil, og er ikke gået af vejen for at udfordre etablerede virksomheder, som da han for nogle år siden købte sig ind i den britiske stormagasinkæde Debenhams, fordi han ønskede at sælge sit sportsudstyr i kædens stormagasiner.

Op til høringen i det britiske parlament meddelte Mike Ashley, at chefen for lageret, hvor de kritisable forhold har fundet sted, mister den fire millioner pund store bonus, han var stillet i udsigt.