Britisk skandalebank taber mere end 60 milliarder kroner

I en kort periode før finanskrisen var Royal Bank of Scotland verdens største bank. Men banken gik de facto ned under krisen og er stadig hårdt ramt af søgsmål og forfejlede aktiviteter.

Arkivfoto. Royal Bank of Scotland, der gik ned og måtte reddes efter finanskrisen, er stadigvæk voldsomt hårdt ramt. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW COWIE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2016 måtte banken notere sig et tab på ikke mindre end syv milliarder pund eller et stykke over 60 milliarder kroner. Banken har ikke givet overskud siden 2007.

»Resultatet, som vi har fremlagt i dag, er selvfølgelig skuffende, men set i lyset af størrelsen af de problemer, vi har arbejdet med i 2016, bør det ikke komme som en overraskelse«, siger administrerende direktør Ross McEwan.

En af de helt tungtvejende poster er en udgift på 5,9 milliarder pund, 52 milliarder kroner, til bøder og forlig med hovedsageligt den amerikanske stat.

Det er spøgelserne fra finanskrisen, der har udløst det beløb. RBS er sagsøgt for at have solgt dårlige obligationer på et misvisende grundlag.

»Disse omkostninger er en stærk advarsel om, hvad der sker for en bank, når tingene falder fra hinanden, og man mister fokus på kunden, som denne bank gjorde før finanskrisen,« siger Ross McEwan ifølge den britiske avis The Guardian.

Siden krisen har Royal Bank of Scotland ifølge Reuters tabt astronomiske 510 milliarder kroner.

Ud over udgifter til bøder og forlig har banken fortsat store udgifter til restruktureringer. Også i 2017 forventes banken at lukke filialer og afdelinger.

Og også i 2017 forventer banken, at den vil give underskud. Derefter skulle den dog være tilbage i så god gænge efter næsten ti års nedskæringer, at den giver overskud.

Royal Bank of Scotland er næsten 300 år gammel. Efter en voldsom ekspansion op til finanskrisen blev den særdeles hårdt ramt. Banken blev reddet af den britiske stat, der overtog aktiemajoriteten i banken.

Storbritannien er fortsat bankens største ejer.