Britisk politi efterforsker selskab fra Danske Banks hvidvask-filial

Myndighederne i Storbritannien efterforsker nu et britisk LLP-selskab, der var blandt Danske Banks lyssky kunder i Estland. Også finske myndigheder følger sagen.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank er kommet i endnu en myndigheds søgelys.

Det britiske bagmandspoliti, National Crime Agency (NCA), har indledt en kriminalefterforskning af et af de mistænkelige selskaber, der havde konti i Danske Bank, skriver Financial Times.

Efterforskningen er angiveligt den første, som britiske myndigheder indleder, efter at det onsdag kom frem, at 1.500 milliarder kroner fra 2007 til 2015 blev sendt gennem konti tilhørende 10.000 mistænkelige udenlandske kunder i Danske Banks estiske filial.

I forvejen efterforsker både danske, estiske og amerikanske myndigheder sagen, og i går erklærede det finske finanstilsyn, at det også »analyserer situationen«.

I en skriftlig kommentar til Berlingske fra britiske NCA hedder det:

»NCA er opmærksom på brugen af britisk registrerede selskaber i denne sag og har tilhørende løbende operationelle aktiviteter.«

Og videre:

»Truslen fra brugen af britiske selskabsstrukturer som en måde at hvidvaske penge på er kendt i brede kredse, og NCA arbejder sammen med myndighedspartnere om at begrænse muligheden for at kriminelle kan bruge dem på denne måde,« oplyser NCA.

Det er ikke offentliggjort, hvilket selskab, der er tale om. Men som Berlingske har beskrevet det seneste halvandet år, stod især en lang række britiske LP og LLP-selskaber bag en stor del af de politisk mest sprængfarlige pengestrømme gennem Danske Banks estiske filial.

Eksempelvis var en gruppe på 20-30 britiske selskaber, der gik under navnet Lantana-gruppen, angiveligt kontrolleret af Putin-familien og den russiske efterretningstjeneste FSB, rapporterede en intern whistleblower til bankledelsen i 2013.

Det centrale selskab – Lantana Trade LLP – var registreret i et kontorhotel i Storbritannien, havde postadresse i Moskva og skjulte ejere via selskaber i skattelyet Marshall Islands. Selv om selskabet indberettede meget lav omsætning, løb millioner af kroner dagligt gennem selskabets konti i Danske Bank.

Andre selskaber havde tilknytning til diktaturet i Aserbajdsjan eller den såkaldte Magnitskij-sag, hvor korrupte russiske embedsmænd og russiske storkriminelle står bag.

I en kommentar fra Danske Bank hedder det:

»Det er helt naturligt, at der er myndigheder, som interesserer sig for rapportens findings. Vi er løbende i kontakt med myndighederne i forskellige lande og stiller os til rådighed, hvis der er behov for det«.

Både i England og Skotland er der de senere år kommet stadig mere fokus på ulovligheder begået via LP eller LLP-selskaber. Selskabsformen muliggør anonyme ejere og meget lav skattebetaling. En dansk variant af selskabsformen – kommanditselskaberne – er også i mindre grad blevet benyttet til hvidvasken gennem Danske Bank, konkluderer bankens undersøgelse.