Britisk pengetank satser på dansk væksteventyr

Stifterne bag danske Autobutler jubler efter at have fået 43 mio. kroner fra britisk investor. Pengene bliver brugt på international ekspansion og giver håb om børsnotering.

Christian Legêne og Peter Ziegler - grundlæggere af Autobutler Fold sammen
Læs mere
Foto: Autobutler
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dansk onlinevirksomhed er kommet et skridt nærmere et stort internationale gennembrud.

Det er onlinevirksomheden autobutler.dk, der har besluttet sig for at skrue kraftigt op for ekspansionen i både England, Tyskland og Sverige. Årsagen er, at virksomheden netop har modtaget tilsagn fra den London- baserede venturefond Index Ventures om en investering på 43 mio. kroner.

"Med den nye investering kan vi gøre vores produkt endnu bedre, ansætte flere medarbejdere og øge vores markedsføring og markedsandel, så vi inden årets udgang bliver Europas største portal for bilreparationer," siger Christian Legêne medstifter og CEO hos Autobutler, der formidler opgaver og tilbud mellem bilværksteder og kunder - og er Danmarks største onlineportal af sin slags.

Det er anden gang på kort tid, at den danske iværksættervirksomhed får tilsagn om et tocifret millionbeløb. I 2013 skød den svenske venturefond Creandum 30 mio. kroner ind i Autobutler, hvilket gjorde det muligt for virksomheden at etablere sig på de store bilmarkeder i England og Tyskland.

Det samlede marked for bilreparationer udgør alene i Tyskland og England en omsætning på over 27 milliarder kroner, så der er tale om et stort potentiale for den danske virksomhed.

“Vi har skabt en helt ny markedsplads for bilejere og værksteder, og er siden starten for fire år siden blevet Danmarks største online markedsplads for bilreparationer. Det er derfor et stort skulderklap at en af Europas mest prestigefyldte investorer bakker op om Autobutlers vækst i Sverige, Tyskland og England. Ved at gå sammen med Index Ventures får vi ud over kapital, tilført viden fra de investorer, der har været med til at gøre selskaber som Dropbox og Skype til en succes og som senest har fået Just Eat børsnoteret,” fortæller medstifter og CEO Christian Legêne.

Autobutler blev stiftet i 2010 af Christian Legêne og Peter Zigler og er siden vokset eksplosivt. I alt er der 62 ansatte i virksomheden, hvoraf cirka 35 er på hovedkontoret i Danmark, der står for udvikling, markedsføring og administration. De øvrige ansatte er på kontorer i Tyskland, Sverige og England, hvor de primært står for salg og support på de respektive markeder. Selskabet har i dag over 3000 tilknyttede bilværksteder, men målet er at øge omsætningen markant. På sigt vil virksomheden gå ind på flere markeder.

"Der kom gang i køb og salg af biler på internettet for cirka ti år siden. Nu gælder det drift- og vedligeholdelse, og det marked ser vi vokse mange steder både i Europa og på andre kontinenter," siger medstifter og partner Peter Ziegler, der samtidig afslører, at drømmen er en børsnotering.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at vi gerne vil have virksomheden på børsen en dag i Tyskland, USA eller England," siger Peter Ziegler.

Hvorfor ikke på fondsbørsen i København?

"Fordi vi tænker i lidt større skala. Vi vil gerne rulle virksomheden ud på rigtig mange markeder, og så nytter det ikke at se Danmark som verdens navle," siger han.

Christian Legêne og Peter Ziegler er begge i begyndelsen af 30'erne, men de har allerede en lang historik bag sig som forretningspartnere. Ziegler fortæller, at de to begyndte at lave små-forretninger sammen allerede, da de gik i folkeskolen, og de to fortsatte, da de blev studerende på handelshøjskolen CBS i København.

"Vi har haft gang i mange ting. Vi har solgt købt og solgt reservedele til knallerter med fortjeneste, og vi har arrangeret store fester med tusind gæster, da vi gik på handelshøjskolen, og vi har stået bag lagersalg med modetøj på Christianshavn," fortæller Peter Ziegler.

Autobutler er de to entreprenørers første onlinevirksomhed. Fra 2012 til 2013 fordoblede virksomheden sin omsætning fra 0,6 mio. euro til 1,2 mio. euro. Omsætningen forventes at blive mere end fordoblet i 2014 og lande på 3,1 mio. euro. Ifølge Ziegler forventer de to, at virksomheden først skaber overskud i om tre til fem år, da planen er at bruge store summer på den internationale ekspansion.

"Vi kunne godt skabe et overskud i Danmark nu, hvis det blot var det vi ville. Men vi har helt bevidst bygget en forretning, som kan skaleres op, og nu er vi glade for, at vi for alvor kan sætte tryk på ekspansionen," siger han.

Virksomheden har modtaget flere priser i sin korte historie. Blandt andet er den blevet kåret som ”bedste Start-up-virksomhed” i Danmark af Foreningen for Dansk Internet Handel.