Britisk opkøb af dansk erhvervsteleselskab

Det danske teleselskab Firstcoms telefonisoftware skal eksporteres til Nordeuropa.

Firstcoms administrerende direktør Bjarke Salomonsen (til venstre) under forhandling med Jean-Pierre Vandromme, der er partner i kapitalfonden Pemberton og medejer af det nystiftede Cloudtel, som har købt Firstcom. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danskejede teleselskab Firstcom, som sælger IP-telefoni til erhvervslivet, er blevet købt af en britisk kollega, som nu vil bruge den danske software til at ekspandere i Nordeuropa.

Firstcom, som har 1.300 erhvervskunder selv blandt små og mellemstore virksomheder og også sælger sine produkter gennem en grossist, bliver nu overtaget af to investorer fra den britiske kapitalfond Pemberton og det britiske teleselskab VoIP.co.uk, som Pemberton-ejer en andel i.

Administrerende direktør Bjarke Salomonsen, en tidligere partner og fiberselskabet Nianet, som 17 danske elselskaber ejer i fællesskab, har hver ejet en tredjedel af Firstcom. Bjarne Salomonsen fortsætter på sin post og får en ejerandel på 15 procent, mens resten overtages af det nystiftede Cloudtel for 21,8 millioner kroner.

Firstcom hed frem til 2008 Dansk Erhvervs-Telefoni. Selskabet blev grundlagt i 2003 som datterselskab af Webpartner og blev 1. januar 2008 overtaget af de ledende medarbejdere. I 2008 købte Firstcom 2.500 IP-kunder fra Debitel, som Telia overtog. I 2009 købte Nianet en tredjedel af ejerskabet i Firstcom.

Fire ejere

Det nystiftede Cloudtel ejes med 15 procent af Bjarke Salomonsen, med 25 procent af VoIP.co.uk, med 15 procent af tele- og finansspecialist Carlos Riera fra Pemberton og med 45 procent af partner i Pemberton, Jean-Pierre Vandromme.

»Firstcom og VoIP.co.uk er meget ens selskaber med en meget ens historie, og som begge tjener penge. Telebranchen er generelt presset, og både fastnettale og mobiltale falder. IP-telefoni er det eneste segment, der vokser, og cloudtelefoni vokser hurtigst af alt, nemlig fra et marked på 18 milliarder dollar i år til 62 milliarder dollar i 2018. Derfor har vi drøftet, om vi skulle udvikle noget selv eller købe op, og her er Firstcom en af de få i Europa, som har sin egen cloudsoftware, som ikke er afhængig af gratis software eller tredjepartssoftware. Ved at slå os sammen ender vi i Europas top tre på området,« siger Jean-Pierre Vandromme, partner i kapitalfonden Pemberton, som har specialiseret sig i den europæiske finans- og telesektor.

25 års erfaring

Han har 25 års erfaring fra telebranchen og var i 2004 medstifter af det britiske VoIP.co.uk.

IP-telefoni sælges i dag fortrinsvis af de store teleselskaber.

»Men det er ikke – og har aldrig været – de store, der vinder på de nye teknologier. Vi kan arbejde hurtigere og mere fleksibelt og kan levere og udvikle langt hurtigere end de store som TDC. Det, vi leverer, kræver ikke en Steve Jobs til at programmere. Det er let at bruge og tager fem minutter at lære. Andre produkter kræver, at man er ingeniør med seks års universitetsbaggrund. Vi bør kunne blive tre gange større inden for fem år. Vi vil nu rigge alt til i Storbritannien og Danmark, dernæst åbne i Sverige og om et år gå til Tyskland og Benelux-landene. Målet er at runde 500-700 millioner kroner i omsætning,« siger Jean-Pierre Vandromme.

Bjarke Salomonsen regner med, at medarbejderstaben på i dag 21 ansatte om et år er udvidet med yderligere ti.

Langvarige forhandlinger

Forhandlingerne om overtagelsen af Firstcom har stået på i et halvt år.

Firstcom venter i år at omsætte for 41 millioner kroner. Af de 1.300 kunder er omkring halvdelen på Sjælland, ti procent på Fyn og 40 procent i Jylland.