Britisk finansministers påstand møder skepsis

Ikke alle er enige med den britiske finansminister George Osbornes beregninger.

Foto: SUZANNE PLUNKETT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske finansminister George Osbornes påstand om, at den britiske stat vil have tjent 14 mia. pund på redningspakkerne til banksektoren under finanskrisen, møder skepsis blandt analytikere og politikere.

Det sker kort efter, at regeringen har annonceret, at aktierne i Royal Bank of Scotland skal sælges snarligt.

Det skriver The Guardian.

Ifølge finansministeren stammer beregningerne af statens gevinst ved redningspakkerne til bankerne fra bankfolk i Rothschild, der har gennemgået tallene i anledning af Osbornes udmelding om, at han var klar til at sælge statens andel på godt 80 pct. af aktierne i Royal Bank of Scotland. Det er til trods for, at aktierne i bankerne har givet et tab på 13 mia. pund.

Rothschild-beregningerne inkluderer gebyrer betalt fra RBS til det britiske skatteministerium, samt gevinster ved redningen af Lloyds Banking Group, Northern Rock og Bradford & Bingley.

»Rothchild-beregningerne lyder på en nettogevinst fra bankpakkerne for staten på 14 mia. pund. Det kræver en hel del kvalificerende udsagn. Det ekskluderer omkostningerne ved at finansiere redningspakkerne til bankerne«, udtaler Andrew Tyrie, kommende formand for en sær-komité i det britiske skatteministerium, ifølge The Guardian.