Britisk erhvervsliv får ny dronning

Emma Walmsley bliver den mest magtfulde kvinde i britisk erhvervsliv, når hun til marts overtager roret i GlaxoSmithKline. Der er meget få kvindelige ledere i det britiske eliteindex FTSE100, men dog flere end i Danmark.

Emma Walmsley tager i marts over som chef for britiske GlaxoSmithKline. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om lidt over seks måneder kan 47-årige Emma Walmsley se sig selv i spejlet og vide, at hun er den mest magtfulde kvinde i britisk erhvervsliv. Til den tid, den 31. marts, overtager hun nemlig topchef-posten i den internationale medicinalgigant GlaxoSmithKline, der omsætter for over 200 mia. kroner om året.

Emma Walmsley bliver dermed den første kvinde i spidsen for GSK, og hun bliver den blot syvende kvinde i spidsen for et selskab i det britiske eliteindeks FTSE100. Dermed er topchef-ligestillingen tilsyneladende længere fremme i Storbritannien end i Danmark, hvor der kun er én enkelt kvindelig topchef i et dansk C20-selskab, TDCs Pernille Erenbjerg.

Den kommende topchef i GSK er hentet internt. Hun har siden 2010 drevet GSK afdeling for »consumer health«, og inden da gjorde hun karriere i kosmetikæmpen L'Oreal gennem 17 år, hvor hun blandt andet ledede selskabets forretninger i USA og i Kina.

Den Oxford-uddannede Walmsley har studeret marketing og afløser den seks år ældre Andrew Witty, der selv rekruterede Walmsley fra L'Oreal. Witty har ifølge Telegraph og Bloomberg været under en del pres fra aktionærerne på grund af selskabets strategi og en 489 mio. dollar stor bøde fra de kinesiske myndigheder på grund af bestikkelse.

GlaxoSmithKline er resultatet af en fusion mellem Glaxo Wellcome og SmithKline Beecham, og sidstnævnte har faktisk haft en dansk topchef. Det var Jan Leschly, som stoppede i år 2000 og i dag blandt andet er medlem af bestyrelsen i A.P. Møller - Mærsk.