Britisk bagmandspoliti undersøger Island

Retsopgøret i Island efter sidste efterårs totale bankkollaps får nu assistance udefra. Det britiske bagmandspoliti har haft islandske banker i kikkerten i flere måneder.

Foto: Arkivfoto: EPA. Ifølge udlånsbogen fra islandske Kaupthing er der foregået ting i banken, som ikke tåler dagens lys. Det får nu britisk politi til at undersøge banken.
Læs mere
Fold sammen
Der er hjælp på vej udefra til det stadigt omsiggribende retsopgør i Island oven på det økonomiske sammenbrud, der kulminerede i oktober sidste år.

Norsk-franske Eva Joly, der tidligere var undersøgelsesdommer i Frankrig, er allerede indrulleret i opgøret som regeringens særlige rådgiver, og nu melder også det britiske bagmandspoliti sig på banen.

The Serious Fraud Office (SFO), som den britiske enhed formelt hedder, har diskret samlet beviser mod de islandske banker i flere måneder, og SFO henvendte sig selv til Island. Det skete, efter at storbanken Kaupthings udlånsbog blev lækket på internettet og bl.a. afslørede enorme lån til bankens nærtstående parter, herunder flere briter.

SFOs direktør, Richard Alderman, bekræfter ifølge flere britiske medier, at han skal mødes med Eva Joly i næste måned. Joly har selv tidligere udtrykt ønske om, at SFO udstationerer en mand i Island for at assistere med undersøgelserne.

SFO beskæftiger sig som udgangspunkt kun med bedragerisager, der overstiger en mio. pund og involverer flere lande. SFO har endnu ikke rejst en formel sag i forbindelse med nogen af de britiske banker.

Mange efterforskninger
Efter Islands bankkollaps er der sat flere forskellige efterforskninger i gang. Parlamentet har nedsat både en parlamentarisk kommission, der skal placere et bredere politisk og institutionelt ansvar for sammenbruddet, samt udnævnt en særlig anklager, der arbejder uafhængigt af den almindelige anklagemyndighed.

Dertil kommer, at Islands bagmandspoliti fortsat kører flere sager – hvilket i et enkelt tilfælde førte til, at et stort advokatfirma blev udsat for to forskellige razziaer fra to forskellige myndigheder på én dag.

Endelig virker Eva Joly for sig selv som regeringens rådgiver, og hun har sit eget netværk af eksperter at trække på. Dog har hun regelmæssige koordinationsmøder med den særlige anklager.

Det britiske samarbejde er ikke det eneste, der er på tegnebrættet. Joly har tidligere luftet ideen om et samarbejde med hendes fædreland, Norge. Og den særlige anklager har sagt, at han vil se, om der er inspiration at hente i advokatredegørelsen om Roskilde Bank.