British Airways på knæ hos leverandører

Det britiske flyselskab British Airways forsøger desperat at ændre på aftalevilkårene hos Boeing, der skal levere en række nye fly til selskabet.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
British Airways lægger i disse dage heftigt pres på flyfabrikanten Boing. Flyselskabet forsøger at genforhandle aftalevilkårene på 787 Dreamliners-fly man har bestilt hos Boing, og genforhandlingen understreger med al tydelighed at flyselskaberne for alvor er under pres.

Ifølge Wall Street Journal har British Airways og Boing aftalt, at flyselskabet løbende skal betale Boing for de nye fly, hvad der er sædvane i luftfartsindustrien. Men med finanskrisen er flyselskaberne under pres, og forudbetalingerne, der gerne drejer sig om titusindvis af millioner dollars per fly er blevet nærmest umulige at betale.

Derfor har British Airways med topchef Willie Walsh forsøgt at presse Boing så de kontante betalinger kan udskydes.

30 procent af flyets pris
Hos Boing vækker den nye taktik dog bekymring. Flyfabrikanten er selv under pres, og de nye Dreamlines-fly som striden drejer sig om, skulle egentlig have været leveret i maj 2008.

Flyene er dog fortsat under produktion, og Boing har brug for kontantbetalingerne til de sidste installationer. I den sidste produktionsproces indkræver flyfabrikanter som Boing og Airbus gerne forudbetalinger på op til 30 procent af flyets slutpris, skriver Wall Street Journal.

Hvor slemt det står til hos British Airways vil vise sig fredag. Her er flyselskabet regnskabsaktuel.