British Airways og Iberia indgår luftægteskab

Efter næsten to års lange og hårde forhandlinger har flyselskaberne British Airways og Spaniens Iberia nu indgået en aftale om at fusionere. Der er dog stadig en risiko for, at ægteskabet kan falde fra hinanden.

Foto: TOBY MELVILLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kombinationen af British Airways og Iberia vil skabe en gigant med 508 fly, der årligt transporterer ca. 58 mio. passagerer, hvilket vil gøre selskabet til Europas tredjestørste flyselskab, efter tyske Lufthansa og Air France-KLM.

Formålet med fusionen er at skære i omkostningerne. Målet er, at der efter fem år skal være skåret tre milliarder kr. af det fusionerede selskabs udgifter.

Konstruktionen er at der vil blive dannet et fælles holdingselskab, International Airline Group, IAG, der vil have hovedkvarter i London, men være indregistreret i Spanien, hvor de fleste bestyrelsesmøder vil blive afholdt. Holdingselskabet vil så eje driftsselskaberne British Airways og Iberia, så i første omgang vil langt de fleste passagerer ikke mærke noget til fusionen.

Aktionærerne i British Airways vil eje 55 pct. af det nye selskab, og få en aktie i IAG for hver eksisterende BA-aktie, mens Iberias aktionærer vil få 45 pct. af selskabet, og 1,0205 IAG-aktier for hver Iberia-aktie.

Fusionen kan dog fortsat risikere att falde fra hinanden. Ud over at fusionen skal godkendes af aktionærerne og konkurrencemyndighederne, har Iberia mulighed for at trække sig ud af det foreslåede ægteskab, hvis der ikke findes en holdbar løsning for problemerne i British Airways' firmapensionskasse, der har et underskud på 3,7 milliarder pund, eller  31,4 milliarder kr.

Det nye selskab vil primært være børsnoteret i London, men forventes også at få en sekundær notering på fondsbørsen i Madrid. Det nye selskabs topchef vil blive BA's Willie Walsh, mens Iberias bestyrelsesformand, Antonio Vazquez, vil få samme rolle i det fælles selskab.