Briterne kæmper imod miljøkrav til skifergas

Storbritannien kæmper for skifergas og har medvind. Frem for bindende miljøregler om udvinding af skifergas er EU-Kommissionen angiveligt på vej med ikke-bindende anbefalinger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Det kan godt være, at den franske energigigant Total ikke er velkommen til at efterforske og udvinde skifergas i hjemlandet, for Frankrig anser ligesom Tyskland udvindingen for miljøfarlig og alt for usikker – i det mindste i øjeblikket.

Men det stækker ikke Totals ambitioner i andre lande, og det holder heller ikke andre lande tilbage.

Derfor deltager Total nu i et britisk udbud af licenser, som vil åbne store dele af Storbritannien for udforskning, og ifølge Financial Times vurderer Patrice de Viviès, vicedirektør med ansvar for Nordeuropa, at manøvren »blot er et første skridt« i landet, hvor regeringen lokker olieselskaber med lukrative skatteaftaler, forenkling af regler og store tilbud om kompensation til de berørte lokalsamfund.

For skifergaseventyret har sænket USAs energiregning med omtrent en tredjedel, og Storbritanniens premierminister, David Cameron, sætter nu alt ind på at deltage i eventyret og udligne den amerikanske konkurrencefordel.

»Vi må bakke op om vores virksomheder for at sikre vores fremtid. Derfor går vi ind for skifergas for fuld kraft,« sagde David Cameron i forgårs ifølge avisen The Guardian.

Intet må komme i vejen, heller ikke EU, der på onsdag barsler med en energi- og klima­hvidbog.

Det er en plan for fremtidig lovgivning om blandt andet klimamål frem til 2030, men også om skifergas, hvor EU kan regulere miljøområdet, og dermed hvordan udvindingen af skifergassen må foregå.

For den såkaldte »fracking«, hvor gassen udvindes af lommer i stenarten under højt tryk og med store mængder vand og kemikalier, er en potentiel højforurener og er sågar under mistanke for at kunne udløse jordskælv.

I efteråret var forventningen, at EU-Kommissionen ville kræve bindende miljøregler. Det er det ikke længere, og så er vi tilbage ved David Cameron, hvis topdiplomater ifølge avisen European Voice har kæmpet for at udvande det kommende skiferudspil.

Forhandlingerne pågår stadig, men lige nu ser det ud som om, at borte har taget bindende regler.

I stedet ventes anbefalinger, som reelt er at åbne ladeporten for Cameron og selskaber som Total.

Ifølge Tony Bosworth fra EU-kontoret af miljøorganisationen »Friends of the Earth« har briterne brugt »machiavellistiske« metoder.

Ifølge et brev fra den britiske EU-ambassadør Ivan Rogers til Cameron-regeringen i London, hvor han i november peger på taktiske muligheder for at påvirke stemningen i britisk favør, er lækket og giver via European Voice et farverigt indblik.

Af brevet fremgår det, at Polen, Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet anses for at være Storbritanniens allierede, men at de ikke er nok til at udgøre et blokerende mindretal over for bindende regler. Storbritannien har længe brugt som argument, at man med den rette lovgivning anser skifergasudvinding som problemløst.

»Vi må passe på, at vores fortælling om bedre lovgivning ikke bliver brugt imod os,« lyder det i brevet, hvori ambassadøren påpeger en anden mulighed: Polen er imod bindende 2030-mål på CO2-udledning.

»Men skifergas kan måske bruges som et håndtag, der kan påvirke Polens position,« lyder det i brevet, der lægger op til at Polens bytte for at acceptere en reduktion i CO2-udledningen med 40 procent i 2030 kan være miljøregler, der ikke er bindende. Kommer skifergassen nu til Europa?