Briter skal overvåges som danskerne

Nu får briterne også overvåget alle deres telefonsamtaler. Men brugen af Internet er ikke under lup. Her går Danmark enegang i EU.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre uger efter at den største overvågning af danskerne begyndte, følger briterne nu trop.

Alle oplysninger om opkald foretaget på såvel fastnet- som mobiltelefoner skal nu gemmes i et år, siger den britiske minister for sikkerhed og kontraterrorisme, Tony McNulty. Hele 652 offentlige myndigheder vil kunne få adgang til oplysningerne, som samles ind, herunder politiet.

Indsamlingen møder heftig kritik blandt borgerrettighedsgrupper.

»Igen er regeringen blevet taget med hånden i kagedåsen ved at skabe nye muligheder for statsovervågning uden nogen meningsfyldt offentlig eller parlamentarisk debat,« siger en vred Nick Clegg, ordfører for Liberaldemokraterne.

Siden 2004 har teleselskaber frivilligt udleveret oplysninger, når de blev bedt om det. Nu bliver det lov, som det blev det i Danmark natten til 15. september. Briterne vil dog ikke kræve nær så mange oplysninger, som skal samles ind i Danmark.

Hvert eneste telefonopkald i Storbritannien registreres fremover, så myndighederne kan se, hvem der er ringet eller sendt SMS-tekstbesked til og hvornår. Selve indholdet af samtalen eller beskeden gemmes ikke.

Mængden af oplysninger, som en myndighed kan få udleveret, varierer. Det er kun sikkerhedsstyrker, efterrretningstjenester og politiet, der kan få fuld adgang - altså også til, hvor opkaldene blev foretaget fra. Mobilmasternes oplysninger kan således med få meters unøjagtighed udpege, hvor en person var, da vedkommende ringede eller blev ringet op.

Briterne lægger op til at følge et EU-direktiv om at gemme oplysninger for at bekæmpe terrorisme.

De danske regler, som nu har været i kraft i tre uger, går langt videre end EUs. I Danmark bliver også al brug af Internet - beskeder og brug af nettet - gemt i et år.

Eksperter anslår, at der vil blive gemt 15.000 oplysninger om hver eneste dansker i løbet af et år.