Briter kæmper for deres kopier af danske designklassikere

Britiske forhandlere af kopier af blandt andet danske designmøbler som den populære stol "Ægget" kæmper for at forlænge levetiden for salg af kopimøbler efter EU-dom.

Kronprinsparret har sat sig til rette i en særlig Tal R-version af Ægget. I Storbritannien kæmper kopivirksomheder for at få lov til at fortsætte salget af kopimøbler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Danskere med trang til billige kopier af designklassikere som Arne Jacobsen-klassikeren 'Ægget' og 'Svanen' skal sende gode vibrationer efter de britiske forhandlere af kopimøblerne.

De kæmper nemlig lige nu en indædt kamp for at forlænge deres forretningers levetid ved at kræve en lang overgangsperiode i forbindelse med den EU-dom, der har fastslået, at Storbritannien skal tilpasse sig de øvrige EU-lande, hvor designmøbler først må kopieres 70 år efter ophavsmandens død.

I Storbritannien har det hidtil været tilladt at sælge kopimøbler 25 år efter ophavsmandens død, hvilket har gjort det muligt for britiske forhandlere at have en ganske lovlig forretning med salg af kopier af designmøbler - blandt andet de populære Arne Jacobsen-møbler som 'Svanen' og 'Ægget.'

En af de forhandlere, som kæmper for at drive sin forretning med kopivarer videre, er Interior Addict. Udover en butik i det centrale London har Interior Addict salg over nettet, hvor de blandt andet har danskerne som en vigtig kundegruppe. Grundlægger og administrerende direktør Jason Graham er ikke klar til at opgive sin forretning. Han er gået sammen med andre kopiforhandlere i et konsortium, som vil bekæmpe loven.

»Vi er i øjeblikket i forhandlinger med The Intellectual Property Office om en overgangsperiode. Den overgangsperiode, mener vi, bør være et sted mellem tre og fem år,« siger Jason Graham og understreger, at forhandlerne har opbakning fra en række forretningsledere til at få deres krav igennem. 

»Vi driver en lovlig forretning, vi har licenser og beskæftiger ganske mange medarbejdere. Alene i Storbritannien beskæftiger vi 25 medarbejdere i vores administration og andre 10 i vores varehus. Så nu er vores forretning i spil på grund af den her nye lov,« siger Jason Graham.  

Direktøren hævder, at Interior Addict er klar til at kæmpe videre, selvom deres krav ikke bliver gennemført i første omgang.

»Loven er gennemført uden at se på den indflydelse en lovændring vil have på vores medarbejdere, deres husleje, vores lejeaftaler og hvor mange penge vi betaler i skat i Storbritannien,« siger Jason Graham.
Ifølge advokat Claus Andersen, som er partner i advokatfirmaet Royds LLP med base i London, er det usandsynligt, at forhandlerne af kopivarerne får en overgangsperiode på tre til fem år. Til gengæld kan de godt forvente at få en mindre periode til at tilpasse deres forretning. 

»Der er fortilfælde fra andre engelske love, at man i forbindelse med gennemførelse med en lov giver folk en tidshorisont til at bringe virksomheden i overensstemmelse med loven,« siger Claus Andersen.

Advokaten mener i øvrigt, at forhandlerne skal vænne sig til at den nye lov er en realitet nu og i fremtiden.

»Som tingene ser ud, bliver loven ændret. Jeg tror ikke, man skal regne med, at det bliver en lov, som for eksempel en anden regering vil rulle tilbage,« siger han. 

Sidste år anlagde Interior Addict en ca. 3700 kvadratmeter stor fabrik i Kina og en mindre fabrik i Storbritannien til produktion af kopivarer til primært det europæiske marked. Danmark er et af Interior Addicts vigtigste markeder, hvor der markedsføres kraftigt med særligt Arne Jacobsen-møbler. Og det er ikke tilfældigt, at rettet er blikket mod Danmark. Mange danskere har nemlig et godt øje til de op til 70 procent billigere kopimøbler. 

Ifølge en undersøgelse foretager af Dansk Erhverv har to ud af fem danskere kendskab til nogen, som har købt kopiprodukter. Hver femte svarer også ja til, at de potentielt kunne finde på at købe kopivarer.

Sven Petersen, advokat og erhvervsjuridisk fagchef for Dansk Erhverv, henviser til prisen som forbrugernes afgørende motivation for at købe kopivarer. Ifølge advokaten har myndighederne generelt fået sværere betingelser i arbejdet med bekæmpelsen af kopivarer, primært på grund af salget på nettet. Men den nye lovgivning gældende for det britiske marked er et skridt i den rigtige retning.

»Det er ikke uvæsentligt, at der nu bliver strammet op for salget over nettet fra England,« siger Sven Petersen. 

Ifølge Dansk Erhverv snuppede EU's toldmyndigheder varer for 10 milliarder kroner i 2011. Dertil kan man lægge et ukendt beløb på de varer, som toldmyndighederne ikke opdager. Ifølge en befolkningsundersøgelse foretaget af Dansk Erhverv er handel med kopivarer udbredt blandt danskerne.

Hvornår det bliver ulovligt for briterne at sælge danske designvarer er endnu uvist. Men Jason Graham og Interior Addict vil kæmpe til det sidste.

»Jeg er overbevist om, at overgangsperioden på fem år er mulig. Man kan ikke bare lukke en industri, forbi nogle har ændret deres mening om loven,« siger han og understreger, at han er for patentregler - men ikke på design fra 1950'erne.