Brintbil med dansk navn lanceres til sommer

En bornholmsk by kommer snart til at dele navn med den første brintbil, som Hyundai har udviklet helt fra bunden.

Foto: ROB LEVER

Nexø på solskinsøen Bornholm må snart dele navn med den nye brintbil fra Hyundai, der lanceres denne sommer. Nexo er bilens navn, og inspirationen til navnet kommer fra den bornholmske by Nexø. Det skyldes folkemødet på Bornholm, som ellers holder til i Allinge, at Hyundai faldt over byen og navnet Nexø. Det skriver fdm.dk.

Nexo afløser Hyundais første brintbil, som var en ombygning af Hyundai iX35 FCEV. Den nye bil er udviklet til at være en ren brintbil.

Danmark er det eneste land i verden hvor der altid er en brinttank i nærheden, og derfor er Hyundais første, ombyggede brintbil ifølge fdm.dk solgt i et pænt antal her i Danmark.

De første 500 Nexo brintbiler, som hidtil er solgt i Europa, er primært leveret til myndigheder og store virksomheder, og Hyundai håber, at bilen også vil appellere til mange private bilkøbere omkring i verden.

Udstyret med den nyeste teknologi, fungerer Nexo som en hybridbil. Enheden, der omdanner brint til strøm, brændselscellen, er øget i effektivitet og mindsket i størrelse. Nexo kan opsamle energi, når køreren bremser eller kører ned af bakke, via et indbygget batteri. Det gør brintbilen på samme måde som en el-benzin-hybrid.

Når Nexo tankes op med brint, er der nok til at den kan køre 800 km pr. liter

Nexo er ifølge fdm.dk den mest avancerede bil Hyundai fremstiller i øjeblikket. Bilen fremstilles på en af verdens største bilfabrikker i Sydkorea.