Brian Mikkelsen: Skandaløst dårlig bankledelse

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen afblæser finanskrisen og gør klar til at udfase statsstøtten. Banksektoren har dybe ridser i lakken. Men nu er der stort set ryddet op og det med et plus på bundlinjen for staten, lyder ministerens vurdering.

»Det er banksektoren selv, der bærer udgifterne. I modsætning til andre lande har skatteyderne ikke betalt én krone, de har derimod tjent på de bankpakker, vi har lavet,« siger Brian Mikkelsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det her er så skandaløst, som noget kan være. Hovedrystende inkompetent. Det er læren af disse sager.«

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen lægger ikke fingrene imellem i karakteristikken af de krakkede banker, som er endt i statens skraldespandsselskab Finansiel Stabilitet.

Læs også: Brian Mikkelsen vil fastfryse offentlige udgifter i 5 år

Advokatgranskninger viser, at flere af disse banker har haft et betændt ledelsesmiljø med højt betalte bankdirektører og bestyrelser, som på en række områder har fejlet fatalt. Oprydningen har resulteret i, at der nu er både erstatningssager og politisager på vej mod ledelserne i flere af bankerne. Senest i forbindelse med den sønderlemmende kritik af forholdene i Capi­nordic Bank, som Brian Mikkelsen er kaldt i samråd på Christiansborg for at give sin kommentar til.

Han frygter dog ikke, at banksektoren generelt opfører sig på samme måde som de banker, der er endt i store problemer.

»Jeg udsteder ikke nogen statsgaranti for, at der ikke er banker, der vælter, og at der ikke stadig er inkompetente ledelser tilbage, men jeg har tillid til, at der er sket forbedringer i banksektoren, og jeg tror, at disse sager er et wake-up call for hele branchen. Beslutninger falder altid tilbage på bestyrelsen i en bank,« siger han i et interview med Berlingske Business.

Selv om afsløringerne i de faldne banker ryster både erfarne bankfolk og ministeren, er han tilbageholdende med, at staten skal gribe ind over for de enkelte banker med krav om ændringer i ledelsen. Det skal være undtagelsen, staten skal blande sig mindst muligt i private virksomheders drift.

»Både myndigheder og banker har lært meget. Vi har reageret på det ved at give Finanstilsynet beføjelser, så de kan gribe ind over for inkompetente ledelser. Det er helt unikt i et kapitalistisk samfund, at en offentlig myndighed kan afgøre, at en direktør ikke har forudsætninger for at udføre sit job. Men det har vi set os nødsaget til.«

Tillid er grundlæggende

Ifølge Brian Mikkelsen er den magt, som Finanstilsynet nu har fået til at holde bank­ledelserne i skak, »second to none« set i forhold til landene omkring os.

»Hvis der fortsat viser sig eksempler på slinger i valsen, er jeg parat til at skride ind med det samme. I et dynamisk, kapitalistisk samfund som det danske er tilliden til bankerne (både indskud og kreditgivning) helt grundlæggende. Kunder må ikke frygte for at sætte penge ind i banken, og med den nye indskydergarantiordning på 750.000 kr. mener jeg også, at vi har skabt grundlag for, at langt, langt hovedparten af danskerne er sikret. Og de kunder, som sætter over 750.000 kr. ind i banken, eksempelvis en købmand, kan så kræve at få stillet en garanti for indskuddet, hvis der måtte være tvivl om bankens evner,« lyder ministerens råd til erhvervskunderne.

Også bankernes egen førstemand, bankdirektør Peter Straarup, Danske Bank, som tillige er formand for Finansrådet, er rystet over de kradse konklusioner i advokatrapporterne om de faldne banker.

»Det er tankevækkende, man kan blive nedtrykt af at læse det. Der er desværre nogle bankledelser, som er trådt ved siden af. Jeg kan godt forstå, at Finansiel Stabilitet gør, som de gør og forfølger sagerne også med overvejelser om politianmeldelser. Og ja, det betyder selvfølgelig, at sektoren som sådan har mistet lidt flyvehøjde. Jeg mener dog, at de sager, der er kommet frem hører til undtagelserne, og jeg mener ikke, at man kan tage det som udtryk for, at det står sådan til generelt i sektoren. Som formand for Finansrådet er min største bekymring at have oplevet de meget aggressive salg til kunder. Det er ikke godt for sektoren, og her har vi som sektor en stor opgave med at overbevise om, at en bank selvfølgelig skal opføre sig ordentligt over for kunderne.«

Krisen er bag os

Med udgangen af september 2010 udløber bankpakke 1, hvorefter bankerne skal stå på egne ben. Brian Mikkelsen mener, at vi i Danmark har lagt den finansielle krise bag os, og derfor er det på tide at begynde udfasningen af statsstøtten. Set fra Brian Mikkelsens stol kommer staten til at tjene flere milliarder på de forskellige bankpakker. Ministerens regnestykke siger, at bankpakke 1 giver et »overskud« på seks-otte mia. kr. og bankpakke 2 en årlig renteindtægt til staten på tre mia. kr. over de næste år. Det er dog regnestykker, som flere bankeksperter har stillet spørgsmål ved. Dels frygtes det, at endnu flere banker ender i Finansiel Stabilitet, dels er der i Brian Mikkelsens regnestykke ikke medregnet prisen for at få stillet en ubegrænset statsgaranti til rådighed.

En af de banker, som netop i disse dage kæmper for overlevelse er Amagerbanken.

»Jeg kan ikke give nogen garanti for, at der ikke er banker, der vælter, men jeg ser ikke for mig, at der kommer store klumper. Vi har et udestående i forhold til Amagerbanken, men jeg håber, at de kommer igennem det. Det vil være til gavn for det danske samfund, hvis banken lykkes med at rejse 750 mio. kr. i ny kapital,« siger Brian Mikkelsen og tilføjer:

»Skulle flere banker komme i knibe, så har vi i Danmark et setup (Finansiel Stabilitet), som giver så få gener for kunderne som muligt. Og det er banksektoren selv, der bærer udgifterne. I modsætning til andre lande har skatteyderne ikke betalt én krone, de har derimod tjent på de bankpakker, vi har lavet.«

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen er åben over for, at bankerne kan indfri statslånene forud for udløbsdatoen i 2014, dog tidligst når der er gået tre år.

»Det er vi positive over for at forhandle om.«

Selv om ministeren er tilhænger af markedskræfternes frie spil, har han denne afskedsreplik til Berlingske Business: »Så samlet set ender det jo som en lykkelig historie. Bankerne er reddet og staten tjener penge, det er en win-win situation.«