BRFkredit jagter Nykredit-kunder med slagtilbud

I et aggressivt forsøg på at stjæle kunder hos Totalkredit barberer BRFkredit etableringsomkostningerne på et nyt lån med 66 procent. Totalkredits ejer maner til besindighed.

BRFkredit nedsætter nu prisen for at skifte realkreditinstitut med 66 procent. Det er en krigserklæring til Totalkredit, der ejes af Nykredit, og som netop har varslet store prisstigninger. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krigen blusser for alvor op i realkreditsektoren.

Jyske Banks realkreditinstitut, BRFkredit, gør det nu markant billigere for kunder at skifte selskab i håb om at lokke nye kunder til. Slagtilbuddet kommer oven på Nykredit-koncernens planer om massive prisstigninger af boligejernes realkreditlån, hvilket har ført til en stor vrede hos mange Totalkredit-kunder.

»Vi har valgt at sænke omkostningerne i lyset af den knivskarpe konkurrence, der er lige nu om boligfinansiering. De seneste prisforhøjelser, som en af vores konkurrenter har gennemført, gør, at vi føler, at vi er konkurrencedygtige, og den situation udnytter vi selvfølgelig,« siger Mikkel Høegh, cheføkonom i BRFkredit.

Konkret sænker BRFkredit sine etableringsomkostninger med 66 procent. I dag betaler BRFkredits kunder 7.500 kroner for at etablere et nyt lån, men de skal nu kun betale 2.500 kroner.

»Der har været hård kritik af, at det kan være vanskeligt at skifte realkreditinstitut. Nu signalerer vi, at vi i hvert fald gerne vil gøre vores,« siger Mikkel Høegh, som henviser til Forbrugerrådet Tænks beregninger, der viser, at det tager en boligejer 12 år at indhente udgiften ved at skifte til et billigere realkreditinstitut.

Fremtidige kapitalkrav

Årsagen til, at Nykredit har valgt at hæve bidragssatserne, skyldes ifølge koncernchef Michael Rasmussen de kommende kapitalkrav fra EU til realkreditinstitutterne. Alligevel stiller konkurrenten BRFkredit en garanti for, at selskabet »ikke rykker på bidragssatserne i 2016«.

»De krav, som Nykredit henviser til, er nogle krav, der ikke er vedtaget endnu. Vi forholder os ikke til regulering, som der ikke er der. Den dag fremtidige reguleringskrav måtte ramme os, må vi selvfølgelig forholde os til det, men som det er lige nu, ændrer vi i hvert fald ikke priserne i 2016,« lover Mikkel Høegh.

Seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen glæder sig over BRFkredits seneste tiltag, som, han mener, er et udtryk for »en midlertidig konkurrencesituation«.

»Det er kun dejligt, at BRFkredit tager teten og sætter gebyrerne ned for at få nogle nye kunder, for det er netop konkurrence på markedet, vi savner. Men når det er sagt, ved vi ikke, hvad der fremover skal ske med bidragssatserne. Det er også det, vi frygter i forhold til Jyske Bank, at man forsøger at lokke realkreditkunderne over i banklån, hvor kunderne ikke kan sætte renten, som det passer dem. Det skal forbrugerne være meget opmærksomme på, når de skifter,« siger Morten Bruun Pedersen.

Gå efter et større nedslag

Han minder samtidig kunderne om, at tilbud ikke nødvendigvis er et godt tilbud.

»Jeg synes, at realkreditkunder skal gå efter et endnu større nedslag i forskellige gebyrer og bruge situationen til at få så billige flytteomkostninger som overhovedet muligt. Som vi har set med BRFkredit, er der åbenbart plads til at sætte priserne ned, når et reakreditinstitut ser en mulighed for at gafle kunder til sig, så Nykredits historie om at bidragssatserne skal bruges til øgede kapitalkrav, kan man godt sætte et spørgsmålstegn ved,« siger Morten Bruun Pedersen.

Hos Nykredit har koncernchef Michael Rasmussen »fuld forståelse for, at det er frustrerende, når prisen stiger«, men han lægger ikke umiddelbart op til et direkte modtræk til BRFkredit.

»Man skal huske på, at det er en langsigtet beslutning at optage et boliglån. Mange betaler tilbage over 30 år. Og Totalkredit vil være konkurrencedygtig over tid på bidrag. Desuden skal man som kunde også se på rente, rådgivning, tilgængelighed, obligationskurser og produktudbud. Når man drager alle de parametre ind, tilbyder vi sammen med vores partnere i Totalkredit et attraktivt produkt for vores kunder, og som vil blive endnu mere attraktivt fremover. Det er først og fremmest det, jeg er optaget af,« skriver Michael Rasmussen i en e-mail.