BRFkredit-ansatte afventer deres skæbne

Selv om BRFkredit er væsentligt mindre end Realkredit Danmark og Nordea Kredit, har selskabet mere end dobbelt så mange ansatte som de to konkurrenter tilsammen. De ansattes fremtid kan afgøres torsdag.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når BRFkredit torsdag aflægger regnskab for første kvartal, er det værd at holde øje med, hvad der oplyses om medarbejderstaben. BRFkredit er for nylig blevet købt af Jyske Bank, og det er kutyme, når to finansielle institutter fusionerer, at en reducering af medarbejderstaben er blandt synergierne.

Særligt i BRFkredit ser der ud til at være noget at komme efter for Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank. Således har BRFkredit hele 844 ansatte, mens konkurrenter som Nordea Kredit og Realkredit Danmark blot har henholdsvis 125 og 249 ansatte. Og det er endda på trods af, at de to konkurrenter har en meget større forretning målt på balancen.

»Når man laver sådan en øvelse, som Jyske Bank er i gang med med BRFkredit, vil det normale jo være, at en stor del af de synergier, der skal skaffes, skal skaffes på medarbejdersiden. Det er svært at argumentere imod, og hvis BRFkredit havde været en super effektiv organisation før, så havde de jo nok haft nogle bedre resultater, end de har. Så der burde være grundlag for at lave nogle forbedringer og nogle effektiviseringer,« siger Christian Hede, analytiker i Nordea, og påpeger samtidig en væsentlig faktor i den store forskel i antallet af ansatte:

»Man skal huske, at det også hænger sammen med, at både Nordea Kredit og Realkredit Danmark er en del af en koncern, hvor distributionsled med videre ikke er en del af deres egen medarbejderstab.«

Han henviser til, at Realkredit Danmark er en del af Danske Bank-koncernen, mens Nordea Kredit er en del af Nordea-koncernen. Derfor er forretningerne ikke fuldstændig sammenlignelige i øjeblikket, da BRFkredit hidtil har været et selvstændigt realkreditinstitut.

Dog kan man sige, at BRFkredit nu bliver en del af Jyske Bank-koncernen, og derfor burde den fremtidige organisation i BRFkredit, herunder antallet af medarbejdere, i teorien komme til at ligne Realkredit Danmark og Nordea Kredit i højere grad.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Anders Dam, men på grund af regnskabsaflæggelsen torsdag i BRFkredit vil han ikke kommentere, hvad der skal ske med de mange medarbejdere.

»Jeg har ingen kommentarer før efter regnskabsaflæggelsen torsdag,« skriver Anders Dam i en e-mail.

Da Anders Dam for tre måneder siden annoncerede købet af BRFkredit, var udmeldingen, at sammenlægningen, når den er fuldt implementeret, forventes at skabe mindst 600 millioner kroner i årlige synergier fordelt med cirka 300 millioner kroner på omkostninger og cirka 300 millioner kroner på indtjening, men hvor fordelingen mellem de to synergier kan afhænge af markedsforholdene.

I samme forbindelse udtalte han til netmediet Finanswatch, at det var for tidligt at sige noget om medarbejdersammensætningen, men at når de formelle godkendelser var faldet på plads, ville de hurtigt komme frem til det.

Købet blev godkendt af Konkurrencerådet 30. april, og derfor bør Anders Dam på nuværende tidspunkt være nærmere en afklaring af, hvor mange ansatte der er brug for fremover.

Christian Hede forudser dog, at det største fokus hos Anders Dam er, hvordan han kan skabe yderligere vækst, fremfor hvilke besparelser han kan finde.

»Den her fusion bliver på ingen måde, som jeg hører det, solgt som en omkostningscase. Det er mere en vækstcase, hvor Jyske Bank vurderer, at den kan skaffe en højere omsætning formentlig både hos BRF og Jyske Bank, og derfor er det ikke så meget et spørgsmål om at spare for at finde synergier, som det er, at det her skal give nogle indtægtsmæssige synergier. Men nu må vi vente og se, hvad Anders Dam finder på,« siger Christian Hede.