Brexit og svækket pund bremser dansk modeeksport

Tre års opsving for modeeksporten til Storbritannien er gået i stå. Brexit og den lave valutakurs får skylden, og særligt de mindre modevirksomheder er nødt til at tage højde for forandringen, lyder rådet fra brancheforeningen.

Den danske modeeksport mærker nu følgerne af Brexit. Arkivfoto. Malte Kristiansen/Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pundet er raslet ned efter Brexit, og det kan mærkes på den danske modeeksport til Storbritannien. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten for første gang i tre år er på tilbagegang: Fra 1. januar til 31. oktober 2016 er eksporten gået tilbage med 0,5 procent. Året før i samme periode lød tallet på en fremgang på 25 procent.

Nikolai Klausen, direktør for brancheforeningen WEAR, mener, at usikkerheden omkring Brexit og det faldende pund er forklaringen på, at fremgangen er vendt til tilbagegang.

»Storbritannien, som de tidligere år har været eksportens darling, har haft det svært grundet det faldende pund og den stærke dollar. Det her er et synligt eksempel på, at Brexit påvirker eksporten på en uheldig måde,« siger Nikolai Klausen.

I værste fald kan tabet på den lave valutakurs betyde forskellen mellem underskud og overskud for virksomhederne. Det er særligt de mindre danske modevirksomheder, der kan have svært ved at navigere i det forandrede eksportmarked.

»De mindre steder består ofte af kreative mennesker og har ikke ansat folk til at tage sig af de her ting. De står virkelig over for en udfordring,« siger Nikolai Klausen fra WEAR.

De store modevirksomheder er bedre gearet til udsving, fordi organisationen er klarere. Nikolai Klausen anbefaler, at de små- og mellemstore virksomheder tænker fremad ved eksempelvis at sikre sig en fast kurs for flere sæsoner.

»De store modevirksomheder kan tage en oplyst risiko, hvor flere af de små tager en uoplyst risiko,« siger Nikolai Klausen.

Det danske mærke Notes du Nord er et eksempel på en mindre modeeksportør, der har taget højde for valutaudsvingene fra begyndelsen.

»Det er tænkt ind, allerede inden vi åbnede dørene. Vi har gjort vores forarbejde, fordi vi fra start vidste, at vi skulle have en international profil, så valuta ville komme til at spille en stor rolle. Og der er tale om relativt nemme foranstaltninger,« siger Rasmus Sode, direktør i Notes du Nord.

En af foranstaltningerne er, at mærket har bundet produktionen til en fast dollarkurs to sæsoner frem og ikke sælger i pund i Storbritannien. I stedet handler de i euro på det britiske marked. På den måde sikrer man, at avancen ikke bliver påvirket af overraskende valutaudsving.

»Det kan gå ud over vores omsætning, men aldrig ud over vores procentuelle avance,« siger Rasmus Sode fra Notes du Nord.

Det er ikke kun på det britiske eksportmarked, at modeeksporten er i tilbagegang. For et par dage siden offentliggjorde Deloitte en analyse af modebranchen, som konkluderer, at et stigende antal danske modevirksomheder har svært ved at få økonomien til at hænge sammen og producere overskud.

Udfordringerne for beklædningsbranchen kommer fra flere sider. Nikolai Klausen peger på splittelse mellem nethandel og fysiske butikker og mere prisbevidste forbrugere som andre faktorer. Men Brexits bremsning af den britiske eksport viser, at svingende valutakurser også spiller ind.

»Nogle i branchen har fået gevaldige tæsk. Man kan jo ikke gardere sig helt eller trylle kursen om, men vi sikrer os. Så får vi ikke nogen overraskelser,« siger Rasmus Sode fra Notes du Nord.