Brexit kan koste danske fiskere milliardtab

33 danske fiskere står til milliardtab, hvis de bliver smidt ud af britiske farvande.

De kommende Brexit-forhandlinger bliver særdeles afgørende for 33 danske fiskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

33 danske fiskere og deres rederier har milliarder i klemme og risikerer at miste 82 pct. af deres indtjening i de kommende forhandlinger om Storbritanniens udtræden af EU. Det viser en analyse, som Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, IFRO, har udarbejdet. Det skriver Finans.

Det fremgår, at den danske fiskeflåde i gennemsnit henter 36 pct. af sine fangster og 29 pct. af sin totale omsætning i britiske farvande. Den egentlige nyhed i analysen er imidlertid, at 98 pct. af alle danske fangster i britiske farvande er koncentreret på blot 33 danske fiskeskibe.

Hvis briterne smækker med døren og smider de danske fiskere ud, vil de 33 fiskeskibes samlede årlige nettoindtjening styrtdykke med 82 pct., viser analysen. Det svarer til, at den samlede årlige indtjening på de 33 skibe falder fra omkring 700 mio. kr. til omkring 130 mio. kr.

»Det vil være et særdeles alvorligt scenarie for disse fiskere, som har købt og betalt for fiskekvoter i tiltro til, at der er adgang til britiske farvande. Kvoterne er knyttet til specifikke farvande,« understreger Niels Wichmann, adm. direktør i Danmarks Fiskeriforening, over for Finans.

Fiskerne kan forsøge at kompensere ved at hente lidt flere fisk i den danske del af Nordsøen, men det vil kun kunne erstatte en meget lille del af de fangster, der i dag hentes i britiske farvande.

»Hvis vi afskæres fra adgangen til britiske farvande, vil det også få alvorlige konsekvenser for de danske havne, hvor fiskene landes,« advarer Esben Sverdrup-Jensen, direktør i Danmarks Pelagiske Producentorganisation, der varetager de store industrifiskeres interesser, over for Finans.