Brexit giver dansk bank overraskende stort underskud

Negative renter og Brexit har i ekstraordinær grad ramt Arbejdernes Landsbank. Banken nedjusterer derfor forventningerne.

Foto: Brian Bergmann

Arbejdernes Landsbank, der har over 250.000 danske kunder, har haft et foreløbigt svært år.

Banken kommer således ud af første halvår med et underskud på 17,1 mio. kroner efter skat, viser et netop offentliggjort regnskab.

Det tocifrede millionunderskud i Arbejdernes Landsbank skyldes primært, at investeringerne af bankens meget store indlånsoverskud viser et negativt afkast på 351 mio. kroner.

»Vi er naturligvis ikke tilfredse med beholdningsresultatet, som trækker halvårsregnskabet i minus,« fastslår Gert R. Jonassen, ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank i en meddelelse.

Han fremhæver, at banken taber store summer på sit beholdningsresultat som følge af Brexit.

»De faldende renter og Brexit lige op til skæringsdagen for halvårsregnskabet har i ekstraordinær grad påvirket afkastet af vores investeringer negativt. Sådan er vilkårene, når man har en aktiv investeringsstrategi, et stort indlånsoverskud og samtidig ikke ønsker at lægge de negative renter over på kunderne,« siger han.

Lyspunkter i regnskab

Trods underskuddet er der lyspunkter at finde i bankens regnskab.

I første halvår af 2016 har Arbejdernes Landsbank oplevet en nettotilgang på 5.000 nye kunder, herunder mange nye boligkunder, samt en udlånsvækst på 3,4 pct. Det har været med til at sikre et solidt basisresultat på 317,8 mio. kroner før skat for første halvår.

»Der er ingen tvivl om, at vores attraktive tilbud på boligmarkedet har givet os en meget tydelig position i markedet. Og det har, i kombination med vores i forvejen stærke image som en ansvarlig bank med fokus på den personlige rådgivning, tiltrukket mange nye boligkunder. Det er vi meget stolte over, og vi vil fortsat arbejde benhårdt for at leve op til den tillid,« siger Gert R. Jonassen.

Underskuddet i første halvår betyder, at Arbejdernes Landsbank får svært at nå et samlet årsresultat på 400 mio. kroner, som forventningen lød ved årets start.

Banken forventer nu et et samlet overskud på 325 mio. kr. før skat for 2016.