Bredbåndskomet rykker ind på stort fibernet

Fastspeed, som har presset prisen på en internetforbindelse ned gennem hård konkurrence, får adgang til landets største fibernet hos Norlys.

Sidst på året begynder den nye bredbåndsudbyder Fastspeed at sælge internetforbindelser over den jyske energikæmpe Norlys' fibernet, der lige nu når forbi 600.000 husstande. Aftalen kom i hus onsdag. Her ses Kristian Freiesleben, chef for Wholesale i Norlys. Jens Raith, Fastspeed, Morten Boe Andersen, Fastspeed og Henrik Møller Nielsen, direktør i OpenNet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inden for få måneder rykker den nye bredbåndsudbyder Fastspeed, som har presset sine konkurrenter godt ned i pris og satser på at runde 40.000 kunder inden nytår, ind på landets største fibernet. Dermed får Fastspeed adgang til 600.000 jyske husstande.

Det er resultatet af en aftale, som Fastspeed har forhandlet på plads med energiselskabet Norlys, der er en fusion af SE/Sydenergi og Eniig, og som samtidig ejer Stofa og Boxer, der begge sælger TV- og internetforbindelser og dermed skal konkurrere direkte med Fastspeed.

»Det bliver til en skarp pris«

»Vi har haft et intenst forhandlingsforløb hen over sommeren. Det er et stort plus for os, at vi snart vil kunne servicere en større del af Danmark med et stærkt højhastighedsprodukt. Det bliver til en skarp pris, og vi går efter at få de første kunder på i fjerde kvartal – med en ambition om, at det bliver så tidligt i kvartalet som muligt. Men vi går først i luften, når vi er sikre på, at alt er klar,« lover administrerende direktør i Fastspeed Jens Raith, uden at han dog vil oplyse en pris lige nu.

Prisen »bygger på de omkostninger, vi møder, og de er ikke ens på tværs af landet«, som han udtrykker det.

Fastspeed er stiftet af en række tidligere TDC- og YouSee-folk, som øjnede et hul i det danske bredbåndsmarked. Fastspeed sælger udelukkende bredbånd, ikke TV eller telefoni som mange andre selskaber.

Til gengæld har Fastspeed siden åbningen i maj 2019 solgt abonnementer til priser, der ligger væsentligt under, hvad konkurrenterne tager. Dette har tvunget mange af dem ned i pris, og det vil også ske i Jylland, forventer Jens Raith.

»Vi bringer den skarpe pris og det gode produkt ind på markedet, hvor det nok vil skærpe konkurrencen. De andre skal op på tæerne for at følge med,« fastslår han.

Når ud til 600.000 husstande

Norlys' net af fiberoptiske kabler når lige nu ud til 600.000 husstande i Jylland. Ikke alle er koblet på, men kan hurtigt blive det, og de vil fremover kunne vælge Fastspeed som leverandør.

Norlys forventer i 2020 at etablere fibernet hos 50.000 nye adresser, og at omkring 800.000 husstande senest i 2023 vil have adgang til at købe en fiberforbindelse.

Fiberforbindelser er de hurtigste internetforbindelser og giver mulighed for samme høje hastighed både ind i og ud af husstanden i modsætning til kabel-TV-nettet og det landsdækkende fastnet. Og danskerne får stadig mere at bruge internetforbindelsen til, navnlig fordi mange streamer film og TV og på stadig flere apparater. Ved årsskiftet, som er de seneste officielle tal, var kabel-TV stadig den mest udbredte måde at få internetforbindelse på; det havde 848.000. Fibernet leverede dog 727.000 forbindelser og ventes snart at rykke i front.

Her har el- og energiselskaberne i over ti år satset på at grave kabler ned, og det seneste år er der – efter en del sabelraslen med trusler om politiske indgreb – blevet åbnet for, at andre end fibernettenes ejere kan få adgang til nettene ved at leje sig ind og på den måde selv sælge deres produkter direkte til kunderne.

Fastspeed begyndte på TDCs kabel-TV-net, som er landets største, og har siden udvidet aftalen til TDCs fibernet, til det jyske energiselskab Ewiis fibernet og nu altså også til Norlys' fibernet.

Det næststørste teleselskab i Danmark, norske Telenor, indgik i begyndelsen af juni tilsvarende en aftale med Norlys om at få adgang, og også Telenor forventer at kunne koble de første kunder på i løbet af fjerde kvartal i år. Telenor har allerede aktive kunder på den del af Norlys' fibernet, der tidligere var Eniigs.

»Vi glæder os over at kunne byde Fastspeed velkommen i et spændende samarbejde, som giver rigtigt god mening for begge parter. Teknisk og kommercielt er hele Norlys' fibernet åbent, og der er stor interesse blandt aktørerne på markedet. Det er godt for kunderne, som får flere valgmuligheder,« siger Kristian Freiesleben, chef for Norlys Wholesale, der har indgået aftalen med Fastspeed.

Lettere at blive koblet til andre net

Det tidligere Eniigs selskab, OpenNet, står for den teknologiske sammenkobling til Norlys' fibernet. OpenNets tekniske løsning bruges på flere forskellige fibernet, således at internetudbyderne ikke skal begynde forfra med at få teknikken til at fungere, hver gang de indgår en aftale med endnu et selskab.

OpenNet er også mellemled i den aftale, som internetudbyderen Bolignet onsdag indgik om adgang til det nordjyske energiselskab Nord Energis fibernet med 120.000 potentielle kunder. OpenNet samarbejder allerede med TDC/YouSee, norske Altibox, Telenor, Norlys, Kviknet, Bolignet, Thy/Mors Energi og Nord Energi.

»Når vi nu får vores teknik til at spille sammen med OpenNets, vil vi meget nemt kunne koble os til på andre fibernet, der bruger samme opsætning. Og vi ønsker stadig at lave flere aftaler, men det skal være ud fra samme device om at kunne tilbyde et kvalitetsprodukt til en skarp pris. Ellers vil vi hellere koncentrere os om de samarbejdspartnere, som vi har,« siger Jens Raith fra Fastspeed.

LÆS MERE