Bred opbakning til at sænke mobilpriser

Europa-Parlamentet er indstillet på at gå hårdt til værks for at få mobilpriserne i udlandet ned på et rimeligt leje.

Foto: JULIAN STRATENSCHULTE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Teleselskaberne kan lige så godt begynde at forberede sig og forbrugerne begynde at indstille sig på det, for der er en ret udbredt politisk vilje fra højre til venstre i Europa-Parlamentet til at skære en god del af roamingpriserne i Europa allerede i år.«

Emilie Turunen, europaparlamentariker for SF, bekræfter over for Business.dk, at Europa-Parlamentet er indstillet på at sikre markant lavere priser på at bruge sin mobiltelefon i udlandet, og at det skal ske så snart som overhovedet muligt.

Endnu kraftigere beskæring

Parlamentet er ved at gøre et forslag klar, som går endnu videre, end hvad EUs konkurrencekommissær, Neelie Kroes, lægger op til, når den nuværende år-for-år-beskæring af priserne udløber til sommer.

»Roamingpriserne er så overdrevet høje i forhold til de reelle omkostninger. På sigt kan dette marked bestemt optimeres. Også som SFer tror jeg på, at åben konkurrence kan føre til noget godt for forbrugerne. Derfor er det vigtigt med gennemsigtighed og med at gøre det lettere at skifte teleselskab. Efterhånden vil markedet så regulere sig selv, så vi ikke skal ind og tvangsregulere priserne. Men det er så markante overpriser, vi betaler i dag, at der bestemt er ekstra lydhørhed for og meget bred, politisk opbakning til et indgreb fra os europaparlamentarikere,« siger Emilie Turunen.

En tredjedel af prisen

I dag koster det 35 cent (2,60 kroner) pr. påbegyndt minut at ringe fra sin telefon i et af de andre EU-lande. Kommissionen lægger op til en pris på 24 cent (1,78 kroner), men parlamentet er indstillet på at indføre en maksimumpris på blot 15 cent (1,15 kroner).

Tilsvarende koster det i dag 11 cent i minuttet at blive ringet op). Parlamentet kræver en pris på højst fem cent (37 øre), hvad det også højst må koste at sende en SMS-besked. Går man på nettet fra mobiltelefonen eller computeren, skal maksimumprisen være 20 cent (1,48 kroner) pr. megabyte data mod de 50 cent (3,71 kroner), som der ellers er lagt op til.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) var forleden til høring i parlamentet og blev her krydsforhørt af navnlig danske parlamentarikere, som ønsker spørgsmålet højt op på dagsordenen under det danske EU-formandskab i første halvår af 2012. Ole Sohn var også selv overrasket over, hvad hans da beskedne dataforbrug allerede havde kostet.

»Jeg har drøftet sagen med flere danske teleselskaber. De forsvarer sig med, at der er konkurrence på det danske marked. Men dette handler om, at folk rejser og arbejder på kryds og tværs af grænserne, hvad flere og flere gør. Hvis ideen er at have ét indre marked og ét samlet arbejdsmarked i EU, stikker netop roamingpriserne ud. Mobiltelefoner bliver et stadig vigtigere arbejdsredskab,« siger Emilie Turunen.

Bør gælde allerede fra sommerferien

Den Grønne Gruppe, som SF er medlem af, har stillet et endnu skrappere forslag, nemlig om en maksimumgrænse på 0,02 cent (15 øre) pr. megabyte data.

»Vi har ventet på dette rigtigt længe, fordi man har koncentreret sig om talepriserne. Derfor bør man gå meget hurtigere til værks. Så allerede fra til sommer bør man begynde at sænke priserne markant, fordi der er et så stort råderum i forhold til, hvad det reelt koster,« siger hun.

Den nuværende tvangsnedsættelse, som har været gældende de seneste tre år, udløber til sommer. Kommissionen mener, at priserne skal endnu længere ned, end de kommer pr. 1. juli, når sidste tvangsnedsættelse gennemføres. Derfor skal en ny prisplan vedtages.