Brasiliansk politi vil afhøre Mærsk-direktør

Brasiliansk politi udpeger nu en højtplaceret medarbejder i A.P. Møller - Mærsk, som de gerne vil tale med i forbindelse med den store korruptionssag i landet.

Foto: Torben Åndahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det brasilianske bagmandspoliti udpeger nu for første gang en højtstående Mærsk-direktør, som politiet ønsker at tale med i forbindelse med en omfattende korruptionsskandale i landet. Brasilien er ramt af bestikkelsessagen i en grad, der har rystet hele nationens økonomiske fundament.

Erika Mialik Marena, brasiliansk politikommissær, oplyser til Berlingske, at politiet vil afhøre en direktør fra Mærsk, som Berlingske er bekendt med navnet på.

»Vi har ikke haft mulighed for at kontakte (navn udeladt, red.) endnu, men det er helt sikkert noget, som vi vil gøre,« skriver Erika Mialik Marena i en mail til Berlingske.

A.P. Møller - Mærsk blev i december involveret i den største korruptionssag nogensinde i Brasilien. Sagen involverer det store statsejede olieselskab Petrobras og har kastet mistanke på en række højtplacerede, politikere, embedsmænd og erhvervsfolk i det sydamerikanske land.

Sidste år blev den danske olie- og shippingkoncern trukket ind i sagen, da en tidligere direktør i det statsejede olieselskab Petrobras, Paulo Roberto Costa, fortalte politiet i Brasilien, at han har modtaget penge fra Mærsks brasilianske agent. Som modydelse skulle Costa give fortrolige oplysninger, der kunne stille Mærsk bedre end konkurrenterne.

Paulo Roberto Costa blev i marts sidste år anholdt og anklaget for at stå bag korruption i det brasilianske olieselskab, som skulle have fundet sted fra 2004 til 2012. Herefter indgik han i efteråret en aftale med den brasilianske anklagemyndighed om at blive politiets kronvidne og lægge alle oplysninger frem mod til gengæld at få strafnedsættelse.

I februar i år fremgik det af en række politirapporter, som Financial Times var kommet i besiddelse af, at den Mærsk-direktør, som nu skal afhøres, havde holdt møder med Costa og en Mærsk-agent. Paulo Roberto Costa fortæller i sit vidneudsagn, at parterne mødtes i enten »2005 eller 2006« for at drøfte, hvordan Mærsk kunne udvide sit samarbejde med Petrobras. Kort efter begyndte Mærsk-agenten at overføre i omegnen af 69.000 kr. om måneden til Costas konto til gengæld for fortrolige oplysninger om Petrobras’ forestående udbud af kontrakter. Den viden gav Mærsk et forspring i forhold til konkurrenterne, slår Costa fast i rapporten.

Siden er det kommet frem, at Bagmandspolitiet i Danmark er blevet bedt om at gå ind i sagen. Det omfattende sagskompleks betyder dog, at sagen kan komme til at løbe over længere tid.

»Vi håber at komme videre inden for de nærmeste måneder,« skriver Erika Mialik Marena.

Berlingske Business har forsøgt at få en kommentar til sagen fra den pågældende Mærsk-direktør i Brasilien. Han var også til stede på det danske selskabs kontor i Rio de Janeiro, da Berlingske ringede, men fra en af direktørens medarbejdere lød det, at »alle spørgsmål vedrørende bestikkelsessagen i Petrobras skal rettes til hovedkontoret i København«.

Her er alle tidligere beskyldninger fra Paulo Roberto Costa blevet afvist. A.P. Møller - Mærsk gentager i en mail onsdag til Berlingske, at selskabet ikke har kendskab til, at der er foregået noget ulovligt.

»Vi har ikke fundet noget, der indikerer, at Mærsk har taget del i nogen form for ukorrekt eller ulovlig aktivitet. Vi har aktivt søgt og velvilligt givet information til de brasilianske føderale myndigheder og gennem en ekstern rådgiver arrangeret et møde med statsadvokaten i juli 2014. Vi er ikke blevet kontaktet af de føderale myndigheder siden, men står naturligvis fortsat til rådighed,« skriver Mærsk.