Branchefolk er lune på Nordhavn

Nordhavn er klar vinder, når seks brancheeksperter af Berlingske Business Ejendomme bliver spurgt om de mest interessante bydele for investorer og udviklere.

Københavns Nordhavn er det område, som ifølge rundspørgen er emst interessant for ejendomsbranchen i 2014. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtlige eksperter – tre af de største pensionskasser, to store ejendomsselskaber og en ledende erhvervsmægler – peger på forskellig vis på Nordhavn, hvor Berlingske i efteråret kunne berette om næsten udsolgt af jord og byggeretter på første etape, Århusgadekvarteret.

I enqueten sidste år pegede kun en enkelt af de dengang fem adspurgte på Nordhavn, mens Indre By var mest populær med tre anbefalinger.

I år er afgørelsen mere klar med bred opbakning til Nordhavn. Derefter følger Ørestad og Indre By, som fire henholdsvis tre udpeger.Vurderingerne af tomgangen for kontorer og butikker i København og på landsplan peger i forskellige retninger. En forsigtig tolkning er dog, at det kan blive sværere at få udlejet butikslokaler, mens der kan blive lidt færre ledige kontorer i hovedstaden.

Og så tør kun en enkelt branchekender afskrive risikoen for nye, større konkurser, men flere nærmest svarer »måske«, og en investor understreger, at der stadig udestår en oprydning i projekter og ejendomme.

 1. Hvilke bydele eller områder er de mest interessante i 2014?
 2. Hvordan vil tomgangen for kontorer udvikle sig i 2014 - i København og i hele landet?
 3. Hvordan vil tomgangen for butikker udvikle sig i 2014 - i København og i hele landet?
 4. Ser vi konkurser i samme >> vægtklasse << som 2013s Pihl & Søn, Sjælsø Gruppen, Schaumann, Myhlenberg og Engsø/Jönsson?

Peter Mering, ejendomsdirektør i Danica Pension.

 1. Nordhavn, Lyngby og Sydhavnen.
 2. I andet halvår venter vi en vis forbedring i udlejningen for centrale, stationsnære lokaler, mens sekundære beliggenheder fortsat vil være udfordrede.
 3. Også for butikker venter vi en vis forbedring i andet halvår, hurtigst for centrale placeringer med stor trafik af kunder.
 4. Vi har nok set de fleste konkurser, men udviklingsselskaber er stadig udfordrede på grund af mangel på risikovillig kapital, og ejendomsselskaber med høj gearing er eksponerede mod mulige rentestigninger i slutningen af året.

Boris N. Kjeldsen, adm. direktør i ejendomsselskabet Dades:

 1. City, Hellerup/Lyngby og Ørestad er det mest interessante for investorerne, som søger sikkerhed. For udviklerne gælder det Ørestad samt Nordhavn, og så kan der være nogle få arealer tilbage i Lyngby.
 2. København vil opleve et lettere fald i ledigheden med forbedring for velbeliggende lejemål og status quo for øvrige lokaler. Nogle vil ved tomgang blive konverteret til boliger, så der fjernes kvadratmeter fra markedet. På landsplan vil vi se en fortsat stigning i ledigheden, måske bort set fra de største byer som Aarhus og Aalborg.
 3. I København og på landsplan vil vi se uændret tomgang med forbedret udlejning i storcentre på bekostning af andre butikslokaler.
 4. Der er ingen oplagte kandidater, og sporene fra de andre konkurser skræmmer, så bankerne vil strække sig langt for at være løsningsorienterede.

Michael Nielsen, direktør for ATP Ejendomme.

 1. Ørestad med god infrastruktur er fortsat interessant. Også Nordhavn/Marmormolen er interessante områder. Alle tre steder må forventes en længerevarende udviklingsperiode, da efterspørgslen på store erhvervslejemål er svag.
 2. En svagt spirende optimisme og fald i arbejdsløsheden vil medføre et mindre fald i kontortomgangen, først i København og siden på landsplan. Fortsat høj tomgang i sekundært beliggende ejendomme.
 3. Ledigheden i København vil nok falde til cirka to procent (fra 3,1 procent, red.) og være uændret eller svagt stigende på landsplan. De bedst beliggende butiksejendomme og de mest veldrevne shoppingcentre får lavere tomgang.
 4. Der forestår stadig en del oprydning blandt nogle ejendomme og projekter, selv om jeg håber, at vi kan lægge den svage konjunkturudvikling bag os. Lånemarkederne er begyndt at fungere for sunde ejendomsprojekter, og ATP og andre investorer har brug for dygtige developere og entreprenører.

Mikael Hartmann, adm. direktør i DTZ, bestyrelsesmedlem i Dansk Ejendomsmæglerforening.

 1. Nordhavn/Århusgade-kvarteret, Ørestad og Indre By. I dag er Ørestad næsten altid med i overvejelserne, når større virksomheder overvejer at flytte. Indre By er meget efterspurgt, dog ikke til domiciler, der skal være moderne. Alle beliggenheder i København er interessante for investorer ved nyt boligbyggeri.
 2. Kontortomgangen vil være stabil gennem 2014 både i København og på landsplan.
 3. Stabilt niveau både i København og på landsplan, men med yderligere søgning mod gode beliggenheder.
 4. Markedet er stabiliseret med stigende priser, så udviklere, entreprenører og ejendomsselskaber bør opleve lidt bedre tider i 2014. En del har dog stadig økonomiske vanskeligheder, og en-to kan måske »få trukket tæppet væk« af bankerne, hvis udviklingen ikke er tilfredsstillende.

Michael Bruhn, direktør for PFA Ejendomme.

 1. Nordhavn, Carlsbergbyen og Sydhavnen. Nordhavn har meget attraktiv infrastruktur, og der udvikles løs. Carlsbergbyen er et af landets mest spændende byudviklingsområder med erhverv, kultur, undervisning, detailhandel og boliger. Sydhavnen har fået comeback med blandt andet Aalborg Universitet, men endelig vedtagelse af en metrolinje vil have afgørende betydning.
 2. Tomgangen vil nok stige i sekundære områder, være uændret på mere centrale beliggenheder og falde på de bedste beliggenheder.
 3. Detailhandlen vil fortsat være udfordret, og tomgangen vil i bedste fald være uændret. Mere sekundære beliggenheder kan komme under meget pres af nethandel og investeringer i butikscentre. Formentlig uændret efterspørgsel i de bedste centre og for strøg-ejendomme i København.
 4. Vi har nok set det værste, men nogle, der lever på bankens nåde, kan måske få dødsstødet.

Per W. Hallgren, adm. direktør i ejendomsselskabet Jeudan.

 1. Indre By er mest interessant, men brokvarterne vil opleve en positiv udvikling med de omfattende anlægsarbejder og metrobyggeriet. Desuden oplever Ørestad og Nordhavn stigende inter-esse.
 2. På landsplan vil tomgangen stige. I København vil den formentlig være nogenlunde uændret, men blive presset af nybyggeri uden lejeaftaler.
 3. Et svært segment, og tomgangen vil stige både i København (bortset fra gågaderne i Indre By) og på landsplan.
 4. Intet svar.