Bramfrie Bruhn

I den hjemlige ejendomsbranche er PFA-direktør Michael Bruhn nok den person, som bruger flest penge i disse år – og måske er han også branchens mest velhavende og mest bramfri.

Michael Bruhn har i godt et år stået for PFAs investeringer i mursten. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De mange checks må næsten have givet Michael Bruhn skrivekrampe, siden han i marts sidste år begyndte som ejendoms­direktør i PFA Pension.

Udsigten fra kontorvinduet lokkede næppe – med vue til Nordhavn Station med graffiti og trøstesløst baneterræn. Men det var »et ønskejob« at komme til landets største private pensionspengetank, som endda ville skrue op for investeringerne i fast ejendom. Mursten kan nemlig give et stabilt, langsigtet afkast, der snildt overgår den lave obligationsrente.

Og det er ikke kun blevet ved snakken, for på knap halvandet år er PFAs investeringer i mursten gået fra små fem procent til cirka syv procent af de samlede investeringer på noget over 300 milliarder kroner. Senest er den såkaldte SAS-portefølje på Østamager overtaget, og – som omtalt på side 4-5 – handler det ikke »kun« om et køb af ejendomme på 735 millioner kroner, men om et samlet projekt, som med udvikling og udbygning kan havne på det tredobbelte.

Allerede efter få måneder i stolen skød Michael Bruhn 740 PFA-millioner i en logistikfond, der kommer til at eje det nye grønttorv i Høje-Taastrup, 375 millioner i et Mærsk-kontorbyggeri, der var truet af konkursen i Sjælsø Gruppen, og en halv milliard i en fond med britiske kontorer.

To af de største investeringer skete i maj sidste år, da PFA købte byggeretter på Nordhavn med en projektværdi for over en milliard kroner, og i august, da den såkaldte Absalon-portefølje med blandede og lidt nedslidte københavnske bygninger blev overtaget for cirka 900 millioner.

I december overtog Bruhn og PFA det renoverede og nyindrettede ISS-koncern­hovedsæde i Søborg, og nu er så den store SAS-portefølje føjet til.

Et godt tidspunkt

I forvejen »arvede« Michael Bruhn en stribe projekter, som skal færdiggøres og udvikles, for eksempel to kontorsiloer på Nordhavn, Scala-kontortårnene ved Tivoli samt ejer­andele i Carlsbergbyen og Refshale­øen.

»Det er et godt tidspunkt, vi skruer op for investeringer i ejendomme. Måske kunne det være gjort to år tidligere, og vi rammer måske ikke helt rent bunden, men markedet er på vej op,« vurderer ejendomsdirektøren.

Sidste år nåede PFA at skyde 4,7 milliarder i beton og mursten og rundede dermed 20 milliarder. I år skal der gerne investeres yderligere en håndfuld milliarder.

Michael Bruhn har også sat sit eget præg på PFA-strategien. Som Berlingske Business Ejendomme beskrev i april, skal der nu sendes lidt flere penge til udlandet og tages lidt mere risiko – PFA vil ikke kun være udlejer, men også udvikle ejendomme, som det sker med Absalon-porteføljen og snart med SAS-bygningerne.

Han har også ladet Datea overtage husleje­opkrævningen, så PFA Ejendomme har skarpere fokus på selve investeringerne.

Egentlig behøvede Michael Bruhn slet ikke at tage på arbejde hver dag, for karrieren – der gik fra revision over projektudvikling, rådgivning og administration til mæglere – omfattede blandt andet et indbringende partnerskab i Valad. Han betegner sig selv som økonomisk uafhængig, og hobbyerne omfatter et par dyre italienske superbiler.

Michael Bruhn er samtidig yndet af journalister, fordi han er let at få fat på og altid udtrykker sig klart, tydeligt og farverigt – og gerne også kontroversielt. Eksempelvis sagde han til denne avis, da den halve danske ejendoms­branche valfartede til Mipim­messen i Cannes i foråret, at rejseriet »var gået over gevind«:

»Hvorfor vi skal tage til Sydfrankrig for at møde dem, vi lige så godt kunne møde i Borgergade eller Palægade? Jeg har ikke selv deltaget siden 2006, og dengang mødte jeg stort set de samme mennesker til frokoster og middage.«