Brændeovn styrer alt automatisk

I Frederikshavn ligger en lille virksomhed, der producerer brændeovne, som sælges over det meste af Europa. De er blandt verdens mest miljøvenlige og fremhævet i en ny rapport om ren luft fra Miljøministeriet.

Foto: Andreas Hagemann Bro
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Frederikshavn, lige efter Sæby og lige før motorvejen ender, ligger en lille dansk virksomhed, der er blandt verdens førende inden for fremstilling af brændeovne.

De nyste produkter fra virksomheden har en automatisk styring af forbrændingen, sådan at alt træ futtes af på helt optimal vis, og udledningen af partikler reduceres til et absolut minimum.

Det er virksomheden Rais, der dermed er en del af de virksomheder herhjemme, som Miljøministeriet nu sætter mere fokus på i en større rapport om renluftsvirksomheder.

»De fleste fejl og den meste forurening i forbindelse med brug af brændeovne skyldes brugeren selv. Derfor har vi udviklet en teknologi til brændeovne, hvor alt styres automatisk,« siger Charlotte Wellejus, der er ansvarlig for marketing hos Rais.

Virksomheden beskæftiger 100 medarbejdere, omsætter for lidt over 100 millioner kroner, og eksporterer til flere lande i Skandinavien og Europa.

»Vores markedsandel er lille, men stigende, når det gælder mere luksusprægede brændeovne,« siger Charlotte Wellejus.

Priserne starter typisk ved 10.000 kroner, mens de dyreste og mest eksklusive produkter koster over 30.000 kroner.

»Vi har arbejdet meget på at skabe både renere luft og en mere økonomisk fyring, hvor der ikke kan fyres forkert. Derfor er vores nyeste ovne alle udstyret med nyeste teknologi fra virksomheden – såkaldt Clever-Air. Med den styrer ovnen selv lufttilførslen. Vi har ganske enkelt fjernet muligheden for at fyre forkert. Hvis blot man lægger godt og tørt brænde i ovnen, opnår man en ren og effektiv forbrænding,« siger Charlotte Wellejus.

Den nye teknologi, der betyder forskellen, er et såkaldt bimetal, der udvider sig ved opvarmning. Det styrer luften til forbrændingen, som derfor hele tiden foregår med den rette mængde luft.

»Derfor overgår de nye brændeovne suverænt Svanemærkets miljø- og effektivitetskrav,« siger Charlotte Wellejus.

For de nyeste ovne er tallet for udledning af partikler mindre end 0,6 gram, hvor Svanemærkes krav er fire gram per kilo. Samtidig skulle ovnene have en rekordeffektiv forbrænding på 86 procent, hvor Svanemærkets krav er 75 procent.