BPs overskud dykker til en kvart milliard - om dagen

Den britiske oliegigant BP tjente i andet kvartal i år under halvt så meget som i samme periode i 2008 på grund af faldende oliepriser og lavere efterspørgsel. Selskabet øger målet for at skære i omkostningerne.

Faldende oliepriser ramte BP direkte på bundlinjen i andet kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: BP
BP tjente i andet kvartal 4,4 milliarder dollar, eller 22,9 milliarder kr., efter skat. Det var 53 pct. mindre end i andet kvartal sidste år, men bedre end analytikerne på forhånd havde ventet.

Selv om prisen på en tønde Nordsøolie i år er steget med 56 pct. til godt 71 dollar, så er det fortsat markant under de 140 dollar som en tønde råolie kostede ved udgangen af juni sidste år. Og det kan mærkes på resultaterne.

BP fik dog noget hjælp af at produktionen efter to års fald er steget til 4 mio. tønder olie og gas-ækvivalenter dagligt, fra 3,8 mio. tønder i 2008.

Skærer omkostningerne hårdt
Adm. direktør Tony Hayward advarer dog om, at det vil tage lang tid før situationen igen er normaliseret for olieselskabet, fordi den globale økonomiske afmatning også rammer salget af olieprodukter.

Derfor vil BP nu skære omkostningerne med yderligere 1 milliard dollar, oven i de 2 milliarder dollar som omkostningerne allerede er blevet reduceret med. Det betyder blandt andet at BP skærer i nye investeringer, og blandt andet har droppet byggeriet af et nyt raffinaderi i Canada.

BP er det første af de store olieselskaber som har præsenteret sit halvårsregnskab. Senere år ugen kommer tegnskaber fra britisk-hollandske Shell, franske Total, Spanske Repsol og amerikanske Exxon Mobil.