BP sviner - Vestas taber

Danske Vestas har tabt langt mere i markedsværdi end verdens største olieselskaber siden udslippet i den Mexicanske Golf begyndte i april.

Oliekatastrofen i den Mexicanske Golf har kostet olieselskaberne dyrt. Men rent faktisk er kursfaldet for de største olieselskaber siden katastrofen ikke større end kursfaldet hos verdens største greentech-selskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANN HEISENFELT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

16 procent er Vestas-aktien faldet siden olieudslippet i den Mexicanske Golf begyndte i april. Dermed overgår faldet i den grønne vindmølleaktie langt det gennemsnitlige kursfald hos de 52 største globale olieselskaber i Bloombergs World Oil & Gas indeks. Samlet set er olieindekset faldet med 12 procent siden den 20. april, hvor olielækagen begyndte.

Vestas-aktien er ikke den eneste greentech-aktier, der har lidt den seneste måned. Også en af verdens største solcellefabrikanter, amerikanske SunPower Corp., har haft det svært og er faldet med 22 procent siden oliekatastrofen startede.

Samlet set er aktierne i det globale grønne indeks Wilderhill New Energy global Innovation indeks, der omfatter 88 greentech virksomheder, faldet med 12 procent siden olieudslippet begyndte - altså samme fald som oliebranchen.

"Der er en masse retorik ude i markedet om, hvordan olieudslippet kan hjælpe vedvarende energi. Men i virkeligheden er det eneste, jeg har set, at olieudslippet har lammet arbejdet med at vedtage grøn lovgivning, fordi de amerikanske politikere er optaget af reglerne for offshore-boringer," siger John Hardy, analytiker hos investeringsbanken Gleacher & Co, til Bloomberg.

Netop et lovforslag om at øge støtten til grøn energi er blevet sat på standby i den amerikanske kongres, mens der arbejdes på nye regler for offshore boringer. Det har fået investorer til at sælge ud af aktier i sol- og vindenergiselskaber. 

"Det er ironisk, at katastrofen i Golfen sætter energilovgivningen i stå, netop når det er indlysende, at vi behøver det mere end nogen siden før. Det er uden tvivl et tilbageskridt for vedvarende energi," siger Kevin Landis, analytiker hos Firsthand Capital Management, der har specialiseret sig i grønne investeringer. 

Nedturen for de grønne aktier står endnu stærkere i kontrast til udviklingen i canadiske selskaber med speciale i indvinding af olie fra tjæresand - en af de mest energikrævende og miljøskadelige former for olieindvinding overhovedet. Disse aktier handles netop nu på det højeste niveau i fem år.

Det lykkedes tilsyneladende for BP at standse olieudslippet i den Mexicanske Golf i går aftes. Nyheden om BP's succes blev da også straks belønnet på børsen i USA, hvor aktien nåede at stige 7.6 procent i de 45 minutter, børsen var åben efter nyheden kom frem.