BP får kæmpebøde i USA

De amerikanske myndigheder har udstedt en bøde på 1,9 mia. kroner til oliegiganten BP for anklager om manipulation af markedet.

BP får den største enkeltbøde, der nogensinde er uddelt af Commodity Futures Trading Commission, der i USA fører tilsyn med futuresmarkedet for råvarer. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske oliegigant BP har måttet gå med til at betale i alt 373 mio. dollar - over 1,9 mia. kroner - i bøder til de amerikanske myndigheder for at slippe for videre tiltale i det retslige efterspil på en raffinaderieksplosion i Texas, olieudslip i Alaska og anklager om formodet manipulation af markedet for propangas.

Bøderne kommer på et tidspunkt, hvor BPs nye topchef, Tony Hayward gør et ihærdigt arbejde for at slutte et meget mørkt kapitel i selskabets historie ved hjælp af en omstrukturering, som har været specifikt rettet mod at forbedre BPs sikkerhedsprocedurer og miljøpraksis.

»Disse forlig er en indrømmelse af, at vores aktiviteter i disse tilfælde ikke levede op til vores egne standarder og lovens bestemmelser. Det undskylder vi for,« sagde Bob Malone, bestyrelsesformand for BPs britiske datterselskab, da bøderne blev offentliggjort.

BP skal først og fremmest betale 303 mio. dollar for at have forsøgt at kontrollere propanmarkedet med opkøb i 2004.

Det er den største enkeltbøde, der nogensinde er uddelt af Commodity Futures Trading Commission, der i USA fører tilsyn med futuresmarkedet for råvarer.

Største enkeltbøde
Derudover skal den britiske oliegigant af med 50 mio. dollar på grund af den omfattende eksplosion på et raffinaderi i Texas i 2005, som kostede 15 mennesker livet og kvæstede flere end 170. Det var den mest dødbringende industriulykke i USA i mere end et årti.

I forliget har BP erklæret sig skyldig i en grov overtrædelse af den amerikanske miljølov, og det er den største bøde, der indtil nu er uddelt i henhold til denne lov, oplyser det amerikanske justitsministerium.

Selskabet har i forvejen betalt 1,6 mia. dollar til ofrene for eksplosionen og har afviklet flere end 1.600 individuelle erstatningssager for personskader.

Da der stadig er uafklarede sager, kan dette beløb ryge endnu højere op.

Endelig skal BP også betale 20 mio. dollar i bøder og erstatning til delstaten Alaska i forbindelse med et udslip fra en olierørledning i Prudhoe Bay-feltet i 2006.

BP vil desuden skulle leve med, at selskabets amerikanske handelsafdeling i de næste tre år vil blive overvåget af et uafhængigt tilsyn.

Aggressive metoder
Selskabet, der er kendt for at benytte aggressive handelsmetoder, er den største leverandør af propangas i Nordamerika.

Til gengæld vil den amerikanske regering lukke sine strafferetlige undersøgelser af BPs handel med både propan, benzin, råolie og andre råvarer.

I samme sag blev der torsdag ved et nævningeting i Chicago rejst tiltale mod fire tidligere BP-ansatte for at have medvirket til forsøget på at styre propanmarkedet.

Ulykkerne i USA satte nogle slemme pletter på det miljøvenlige renomme, som den engang så beundrede tidligere BP-chef John Browne så omhyggeligt havde opbygget.

Han måtte selv forlade stillingen i utide sidste år, efter at det kom frem, at han havde løjet for en britisk domstol i et forsøg på at hindre offentliggørelse af oplysninger om hans privatliv.

»Der var tydeligvis et hul mellem deres grønne markedsføring og den måde nogle af deres anlæg blev styret på. Forhåbentlig vil det hul nu blive lukket,« siger Eric Schaeffer, der som tidligere embedsmand i den amerikanske miljøstyrelse tidligere har været med til at forhandle aftaler på plads med BP.

John Dingell, der er medlem af Repræsentanternes Hus og formand for energi- og handelsudvalget, har dog sat spørgsmålstegn ved forliget og bødernes størrelse.

»Når en almindelig borger begår en grov forbrydelse, fører det normalt til en fængselsdom. Men tilsyneladende, når et stort olieselskab begår en grov forbrydelse, som forårsager 15 dødsfald, så betaler det bare en bøde svarende til mindre end en dags profit,« sagde han efter offentliggørelsen af forligene.

Ifølge analytikere er forligene dog et skridt i retning af, at BP kan lægge problemerne bag sig.

Omkostningerne ved en organisation, der er distraheret (af det retslige efterspil, red.), er langt større end omkostningerne ved disse forlig.

»Det står helt klart, at de gerne vil melde rent bord, så de igen kan fokusere på deres forretning,« siger Robin West, formand for konsulentfirmaet PFC Energy i Washington, der har speciale i oliesektoren.