BP-chef får over 100 millioner efter fyring

BP-øverste direktør, Tony Hayward, får godt 100 millioner kroner med sig, hvis han, som ventet, afskediges mandag. Afgangsvederlaget kan skabe ny uro omkring BP.

Foto: SUZANNE PLUNKETT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BP's øverste direktør, Tony Hayward, kommer næppe til at lide nogen nød, hvis han, som ventet, får en fyreseddel eller bliver bedt om at tage sin afsked mandag under et bestyrelsesmøde i BP i London.Ifølge rapporter i britiske medier får han 107 millioner kroner med i lommerne i afgangsvederlag, hvis han får silkesnoren.

Viser rapporterne sig korrekte, kan afgangsvederlaget skabe ny uro omkring BP, der i forvejen er under stærk kritik efter oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf, hvor millioner af liter råolie er sluppet ud i havet og forurenet kyster i det sydlige USA. BP's bestyrelsen ventes at udpege Bob Dudley, der er øverste direktør for BP i USA og ansvarlig for oprydningen efter oliekatastrofen.

Mandag morgen hed det dog fra BP, at en endelig beslutning om Haywards fremtid i firmaet endnu ikke er taget. Tony Hayward har kæmpet for at genoprette BP's omdømme, efter boreplatformen Deepwater Horizon eksploderede den 20. april og sank to dage efter. Ved ulykken omkom 11 ansatte.

Men Hayward har ikke haft succes, og BP er under stort pres fra den amerikanske regering og befolkning for at gøre skaden god. Alligevel skal det være planen at udbetale et afgangsvederlag på over 100 millioner kroner, skriver de to aviser The Financial Times og The Times mandag. Beløbet svarer til en årsløn plus pension, skriver aviserne.

BP kalder oplysningerne "spekulation" og lover, at eventuelle ændringer i selskabets direktion vil blive meddelt, når de er truffet.