BP-chef: Det skulle aldrig være sket

Kongresudvalg går hårdt til BP's chef, Tony Hayward, der siger, at han er oprigtig ked af, at olieulykke ramte Den Mexicanske Golf.

BPs topchef Tony Hayward under torsdagens høring i Kongressen om olieskandalen Fold sammen
Læs mere
Foto: ROD LAMKEY JR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BP's chef, Tony Hayward, blev mødt med en byge af vrede ord, da han torsdag mødte op for et kongresudvalg for at undskylde for selskabets katastrofale olieudslip i Den Mexicanske Golf. Det er den største miljøkatastrofe i USA's historie.

- Eksplosionen og branden om bord på Deepwater og Horizon og det efterfølgende olieudslip i Den Mexicanske Golf skulle aldrig være sket, og jeg er oprigtig ked af, at det skete, sagde den normalt ungdommeligt udseende Hayward, der mødte op i Kongressen med sorte rande under øjnene og viste klare tegn på at være under et enormt pres.

- Ingen af os ved endnu, hvorfor det skete, siger han.

- Under dit lederskab har BP taget de mest ekstreme risici. BP har skudt genvej den ene gang efter den anden, siger den demokratiske lovgiver Henry Waxman til Hayward. Flere kongresmedlemmer siger, at det britiske olieselskab BP ikke havde fortalt dem sandheden om det sande omfang af katastrofen.

Investorerne har imidlertid taget godt imod, at BP onsdag på et møde i Det Hvide Hus bekræftede, at det vil stille med over 120 milliarder kroner til en uafhængig fond, der skal kompensere borgerne i kystområder ved Den Mexicanske Golf for de skader, olieudslippet påfører dem.

I London steg BP's aktier med syv procent. 11 oliearbejdere døde, da BP's boreplatform eksploderede den 20. april, og den udstrømmende olie har skadet fiskeriet, turismen og naturområderne meget alvorligt langs kysterne i flere amerikanske delstater.

/ritzau/