BP anklages for svigt i Nordsøen

Den multinationale energigigant BP's platform i Nordsøen betegnes som en skrotbunke. Ifølge Petroleumstilsynet forsømmer BP vedligehold af dets installationer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Olieselskabet BP, der aktuelt er bedst kendt for det enorme olieudslip i Den Mexicanske Golf, beskyldes også for at have norsk sokkels mest elendige platform. Samtidig er halvdelen af olieinstallationer i Nordsøen forældede.

BP's eget felt Valhall beskrives som en skrotbunke, hævder kilder, som den norske avis Dagbladet, har været i kontakt med.

- Vi har haft problemer med, at bakterier æder rørene indefra, så der rent faktisk kun er maling tilbage. En arbejder skulle fjerne maling fra et rør, og så stod der pludselig en stråle af råolie lige ud i luften. Rørene er så rustne, at de næsten ikke er til at skrue fra hinanden, siger en anonym kilde til avisen.

Den norske kontrolmyndighed, Petroleumstilsynet, gav senest i 2008 BP en kraftig irettesættelse for en række forsømmelser, heriblandt et komplet fravær af et vedligeholdelsesprogram. Alligevel fik BP i maj i år forlænget levetiden på installationerne for anden gang, uden at myndighederne var ude og tjekke forholdene på stedet. BP er ikke alene om at søge den slags forlængelser. Flere olieinstallationer på felter som eksempelvis Statfjord og Ekofisk har fået dispensation.

- Omkring halvdelen af alle installationer i Nordsøen er ældre end den oprindelige levetid. Inden for en periode på 10 år vil yderligere 25 platforme overskride deres levetid, siger pressetalskvinde Inger Anda, Petroleumstilsynet, til Dagbladet.

Anda understreger, at det er operatørernes ansvar at sørge for, at de opererer i overensstemmelse med kravene.

Kommunikationsdirektør i BP i Norge, Olav Fjellså, er uenig i, at BP er specielt slem på dette område. Han tilføjer, at gammelt udstyr bliver udskiftet nu, og at en ny platform er ved at blive bygget.

- Meget vil være på plads i løbet af efteråret, lover Fjellså.

/ritzau/NTB