Boykot af ny iPhone efter 10 selvmord

Ti selvmord siden nytår på den fabrik, der producerer Apples mobiltelefon, får demonstranter på gaden. De opfordrer til boykot af den nye iPhone, som kommer i næste måned.

Den nye udgave af Apples ikoniske telefon, iPhone, skal boykottes, fordi arbejdsforholdende på den kinesiske fabrik er kritisable. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Efter en række selvmord blandt arbejdere på den fabrik i Kina, som producerer Apples iPhone-mobiltelefon, opfordrer aktivister nu til, at man verden over boykotter den nye udgave af telefonen.

Tirsdag var der demonstration foran Hongkong-kontoret af fabrikanten Foxconn for at få IT-giganten til at forbedre arbejdsforholdene i den enorme fabrik i byen Shenszhen.

Foxconn producerer elektronisk udstyr for Apple og en række andre elektronikgiganter, heriblandt japansk-svenske Sony Ericsson. Demonstranterne siger, at der siden nytår er sket ti selvmord. Tidligere tirsdag kastede en 19-årig ansat sig i døden i fabrikken, der ligger på grænsen til Hongkong.

Yderligere to har forsøgt selvmord men overlevede, svært kvæstet.

Kræver bedre arbejdsforhold

Foxconn, der har hjemme i Taiwan, anklages for lange arbejdstider, lave lønninger og høj stress.

Demonstranterne, samlet i Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour, opfordrer til, at den nye udgave af Apples iPhone, som ventes på markedet i næste måned, boykottes for at lægge yderligere pres på at få arbejdsforholdene forbedret.

Foxconns stifter, Terry Gou, afviser, at hans virksomhed har »blod-og-sved-fabrikker«.