Boxer solgt i Sverige

Danmarks tredjestørste TV-leverandør mister sit svenske søsterselskab, som onsdag blev solgt for et milliardbeløb. Frasalget ventes dog ikke at få betydning for priserne i Danmark, siger direktøren.

Boxers danske topchef, Ulf Lund, tror ikke, at frasalget af den svenske søstervirksomhed vil få indflydelse på Boxers forhandlingsmuligheder med TV-kanalerne om priser. Arkivfoto: Simon Skipper, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske del af Boxer, som herhjemme leverer TV til omkring 300.000 husstande, er blevet solgt.

Køber er Sveriges største kabel-TV-selskab Com Hem, som lægger 1,55 milliarder svenske kroner for at overtage Boxer Sverige, der har omkring 500.000 kunder.

Sælger er Teracom, som ejes af den svenske stat. Teracom købte i juli 2010 det danske TV- og radiosendenet af DRs og TV 2s fælles selskab, Broadcast Service Danmark, for 1,25 milliarder kroner. I Danmark er Boxer den tredjestørste TV-leverandør, og frasalget berører ikke Boxer i Danmark, som ikke forventer, at det bliver dyrere at indkøbe TV-kanaler fremover.

Dirketør: Ikke nødvendigvis negativt for Boxer i Danmark

»Vi bliver ganske rigtigt en lidt mindre koncern, men umiddelbart betyder det ikke noget for Boxer i Danmark. Jeg tror faktisk ikke, at det får indflydelse på vores omkostninger, for det, vi mister, er primært en sparringspartner og den tekniske produktudvikling, hvor en fælles udviklingsafdeling har lavet vores apps, IT og net. Det er ikke nødvendigvis negativt for os, for når vi ikke er to lande men kun et, vil vi i højere grad kunne gøre, hvad vi synes er rigtigt for os,« siger Ulf Lund, administrerende direktør for Boxer i Danmark, til Berlingske.

Indkøbet af TV-rettigheder er ifølge ham forskellige i Danmark og Sverige og håndteres forskelligt af TV-selskaberne, som Boxer forhandler med, ligesom Boxer i Danmark har lagt langt mere vægt på at få det gjort muligt at kunne sælge TV-kanalerne enkeltvis.

Ulf Lund vil ikke forholde sig til, om Boxer i Danmark også kan blive solgt fra.

»Det er ikke mit bord. Jeg overlader til mine ejere at afgøre, om de stadig vil være ejere. Jeg skal koncentrere mig om at drive virksomhed og har to meget klare prioriteter: at skabe vækst i forretningen, primært i form af at få mange flere kunder, og gøre det bæredygtigt, så vi får en langsigtet, profitabel forretning,« siger Boxer-direktøren, som samtidig skal forholde sig til, hvad der sker, når Boxers nuværende licens til at levere antenne-TV skal genforhandles i 2020.

Søgte efter samarbejdspartner - endte med salg

Boxer Sverige har de seneste år tabt mange kunder, som er skiftet fra antenne-TV til digitalt TV leveret over fiberforbindelser, og derfor skulle der gøres noget, siger Teracoms koncernchef, Åsa Sundberg.

»Vi har en tid set, at Boxer, for at beholde lønsomhed og kundebase, har haft behov for at virke i en større sammenhæng. Vi ledte derfor aktivt efter samarbejdspartnere for at styrke Boxers position på markedet. I processen fik vi i stedet tilbud fra flere selskaber om at købe Boxer Sveriges virksomhed. Jeg er overbevist om, at Boxer med dne nye ejer får endnu større muligheder for at udvikle sig i positiv retning,« siger hun i en kommentar.

Com Hem har selv omkring to millioner kunder, som næsten udelukkende bor i lejligheder. Med købet af Boxer kan Com Hem nu også gå efter villamarkedet. Com Hem vil tilbyde Boxer-kunderne TV- og internetforbindelser leveret over fibernet.

»Vi tror, at vi kan rulle ud til 800.000 husstande de næste fem år og tilbyde fiberbaserede tjenester. Det er et helt nyt vækstområde for Com Hem,« siger administrerende direktør i Com Hem, Anders Nilsson.

Boxer-varemærket vil bestå under de nye ejere.

Salget af Boxer Sverige forudsætter godkendelse fra både den svenske regering, som er ejer, og fra de svenske konkurrencemyndigheder, Konkurrensverket.