Boxer ny magtfaktor på dansk TV-marked

Det bliver svenske Boxer, der skal forsyne danskerne med digitalt TV, når det analoge signal fra TV-masterne slukkes om halvandet år. (opdateret 11.15)

Sendemasten i Gladsaxe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Radio- og TV-Nævnet har netop afgjort skønhedskonkurrencen om, hvem der skal opbygge og drive det nye jordbaserede sendenet (DTT) de næste 12 år. Og det bliver ikke overraskende Boxer, der løber med kæmpeopgaven for næsen MTG og norske Telenor.

”Boxer har haft fordel af, at de ikke er involveret på det danske TV-marked i forvejen, som de to andre ansøgere,” siger formand for Radio- og TV-Nævnet, Christian Scherfig.

Netop konkurrence-elementet har vægtet meget højt i skønhedskonkurrencen. Og selvom både MTG og Telenor har gjort meget for at redegøre for, at deres ejerskab af henholdsvis Viasat og Canal Digital ikke ville få betydning for deres uafhængighed som gatekeeper, har de ifølge Christian Scherfig ikke taget alle midler i brug.

”Der er ikke nogen, der har været tabt på forhånd. Men vi kan konstatere, at de andre ansøgere ikke har taget det mest effektive middel i brug for at sikre konkurrencen – nemlig frasalg,” siger Christian Scherfig.

Han oplyser samtidig, at de tre ansøgere lå meget tæt, hvad angår evnen til at sammensætte en realistisk forretningsplan og sikre et mangfoldigt TV-udbud.

”Vi er selvfølgelig utrolig glade. Vi har arbejdet på det her i halvandet år. Så vi er glade og stolte for den tillid, vi er blevet vist,” siger Steen Ulf Jensen, adm. direktør for Boxers danske gatekeeperselskab.

Med afgørelsen kan Boxer, der driver det tilsvarende net i Sverige, godt begynde tage arbejdshandskerne på og lade millionerne rulle.

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) er tilfreds med, at der endelig er fundet en gatekeeper:

”Jeg er meget glad for, at vi nu – efter mange års forberedende arbejde – har fundet den operatør, der skal stå for etableringen af den nye kommercielle tv-platform. En platform, som vil øge tilbuddet til seere med almindelig antenne og skabe konkurrence til de eksisterende tv-platforme," siger han.

November næste år slukker det analoge signal fra landets sendemaster. Det er det signal, der betyder, at danskere uden parabol- eller kabel-TV kan modtage TV via deres stueantenne. Inden da skal Boxer have opbygget et nyt digitalt sendenet, der gør brug af de samme TV-master.

Alene den opgave kommer formentlig til at koste i omegnen af 300 mio. kr. Alt i alt skal Boxer formentlig investerer langt over 1 mia. kr. i den nye opgave.

Som såkaldt gatekepeer på det nye sendenet skal Boxer sammensætte og sælge TV-pakker til danskerne, som f.eks. Yousee gør det på Kabel-TV og Canal Digital på satellit-TV.

For at danskerne skal kunne modtage det nye digitale signal, skal de imidlertid have en digital modtagerboks, der kan konvertere det digitale signal. Der venter dermed Boxer en massiv og omkostningsfuld opgave med at sikre, at danskerne får fat i en boks, inden det analoge signal slukker om halvandet år.

I dag modtager cirka 18 pct. af de danske husstande TV via det jordbaserede sendenet.