Botnet er hurtigere end alle verdens supercomputere

En håndfuld kriminelle kontrollerer mere end 100 millioner computere i botnet. Deres samlede regnekraft er større end alle verdens supercomputere.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge nye tal fra Trend Micro er botnet langt mere omfattende end hidtil antaget. En håndful kriminelle i verden har kontrollen med mere end 100 millioner botnet-inficerede computere. Denne gruppe af mennesker har dermed adgang til mere regnekraft end der findes i alle verdens supercomputere.

Så kan man spekulere over, hvad denne enorme regnekraft kunne (mis)bruges til. I øjeblikket bliver botnet primært brugt til at sende spam og udføre denial-of-service angreb.

I de fleste tilfælde er brugerne slet ikke klar over, at deres maskine indgår i et botnet. Trend Micros analyse af de 100 millioner kompromitterede ip-adresser viser, at halvdelen har været inficeret i mindst 300 dage. 80 pct. har været inficeret mere end en måned. Så der går åbenbart lang tid, inden inficeringen bliver opdaget.

En fjerdedel af maskinerne står i firmanetværk, mens resten er placeret i private hjem. Det snyder dog, for Trend Micro har kun talt ip-adresser og der kan skjule sig flere firma-computere bag en enkelt ip-adresse.

Den største andel af de inficerede botnet-computere står i Kina, mens USA kommer på andenpladsen.

Koobface nævnes som eksempel på et typisk botnet. Det omfatter omkring 51.000 inficerede computere, som styres af fem eller seks command-and-control centre. Hvis et bestemt C&C domæne tages ned af en udbyder, bliver det straks registreret af banden hos en anden udbyder – og sådan fortsætter det.