Bossernes onde ånd til angreb på Alm. Brand

Ledelsen skal ud, og selskabet bør splittes op. Sådan lyder det fra aktionær-aktivisten Ole Steffensen. Han går skarpt til angreb på finanskoncernen Alm. Brand, der netop nu forsøger at få aktionærerne til at spytte i kassen.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kriseramte finanskoncern Alm. Brand får nu en højrøstet og kendt aktionær-aktivist på nakken.

Netop nu forsøger Alm. Brand, der har tabt milliarder på Alm. Brand Bank, at polstre sig yderligere til fremtidige tab med en kæmpe kapitaludvidelse.

Investeringsbanken SEB Enskilda er blevet hyret til at overbevise aktionærerne om at skulle skyde penge i koncernen, men Ole Steffensen fra investeringsselskabet Olav W. Hansen A/S har ikke tænkt sig at deltage:

»Jeg er imod kapitaludvidelsen. Den er en dårlig ide, og jeg vil stemme nej til den. Jeg håber så, at der er andre af de store aktionærer, der også vil sige nej, når Enskilda kommer rundt med raslebøssen,« siger Ole Steffensen, der har ikke tidligere har luftet kritik af Alm. Brand.

Læs også: Udlånsbombe truer Alm Brand Bank

»Jeg havde egentlig i min naivitet håbet på, at man fik løst problemerne på fornuftig vis i stedet for at forestå denne her hovedløse kapitaludvidelse.«

Ole Steffensen ejer som privatperson lidt over 13.000 aktier i Alm. Brand, og han er på ingen måde i nærheden af at have bestemmende indflydelse i Alm. Brand, hvor fonden Alm. Brand af 1792 smba med 58 procent af stemmerne sidder tungt på magten.

Alligevel har Steffensen som mindretalsaktionær tidligere vist en evne til at få sat ting på dagsordenen. Han blev kendt som aktionæraktivist for Hafnia-sagen, men han er også kendt for et aktionæroprør for få år siden mod Daniscos ledelse for at få splittet selskabet. Et forslag som efterfølgende blev bakket op af ATP og LD og realiseret.

Læs også: Alm Brand fastholder stærkt reducerede forventninger

»Det er en rigtig dårlig ide at løse situationen i Alm. Brand med en aktieudvidelse. Det skyldes, at selskabet er ledet på en måde, hvor kursen ligger væsentligt under indre værdi. Det forhold vil jo ikke ændres umiddelbart efter emissionen. Hvis jeg smider 100 kr. ind i selskabet er de 30 kr. værd minuttet efter,« siger Ole Steffensen med henvisning til, at Alm. Brand-aktierne handles væsentligt under den indre værdi i selskabet.

Uansvarlig ledelse

Ole Steffensen synes, at ledelsen i Alm. Brand handler »uansvarligt« med kapitaludvidelsen.

»Nu kommer hovedaktionæren tilsyneladende med de sidste penge, som de er i stand til at bidrage med. Hvis der kommer yderligere tab, hvilket man bestemt ikke kan udelukke, så risikerer du at blive tvunget til at sælge dit guldæg forsikringsselskabet til en meget lavere pris. Derfor synes jeg helt klart, at den ansvarlige og korrekte løsning ville være at sælge forsikringsselskabet eller søge en fusion,« siger Ole Steffensen.

Uanset, hvad der kommer til at ske med Alm. Brand, opfordrer Ole Steffensen aktionærerne til at kigge nærmere på ledelsesforholdene, hvor Søren Boe Mortensen har siddet som direktør siden 2001, og hvor formanden Jørgen Hesselbjerg Mikkelsen har været medlem af bestyrelsen siden 1994.

»Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, hvem der skal ud. Jeg kan bare konstatere, at topledelsen i Alm. Brand har ansvaret. Og Alm. Brand er tæt på at være danmarksmestre i dårlig bankdrift. Alm. Brand Bank er uden sidestykke den bank, der har tabt mest i forhold til sin udlånsmasse. Jeg kan slet ikke forstå, at det kan gøres så dårligt,« siger Ole Steffensen, der peger på, at de samme personer har stået i spidsen for Alm. Brand for længe:

»Et af problemerne er, at de personer, der stædigt holder fast i beslutningen om, at Alm. Brand ikke skal splittes op er de samme personer, som har truffet en perlerække af forkerte beslutninger de sidste fem år.«

Fonden Alm. Brand af 1792 er den eneste aktionær med over 5 procent af aktierne. ATP sidder på 0,8 procent af aktierne i Alm. Brand, men pensionsgiganten har endnu ikke besluttet om man vil deltage i emissionen, oplyser aktiechef Claus Wiinblad.