B&Os hemmelige våben afsløret før tid

Nye højttalere med rumkorrektion bliver en bekostelig affære for lydentusiaster.

B&Os nye BeoLab 90 skal skabe lyd som ingen sinde før, hvis det står til Struer-koncernen. Foto: B&O Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

B&Os nye, hemmelige våben, der skal bringe Struer-koncernen tilbage i teknologitoppen og sikre penge på kistebunden, er blevet afsløret før tid.

BeoLab 90 hedder den nye højttaler, som gennem en avanceret rumkorrektion skal skabe et lydbillede, som ikke hidtil er hørt. Bang & Olufsen ville præsentere den 6. oktober i forbindelse med 90-års fødselsdagen men er selv kommet til at afsløre hemmeligheden før tid ved at lægge en præsentation på nettet som forberedelse til dagen. Siden er dog blevet fjernet igen men er allerede blevet opdaget og registreret.

»Den vil ikke være for enhver, men den vil være for den rigtige,« skriver B&O om BeoLab 90, som ifølge netnyhedsstedet Recordere.dk vil komme til at koste mere end en halv million kroner for et sæt.

Kan styres fra en smartphone

BeoLab 90, som består af et aluminiumkabinet på 65 kilo, er udstyret med aktiv rumkompensation, som populært sagt måler rummet op med de møbler, vægge og andre ting, som står der, samt højttalernes egen position og derefter tilpasser højttalernes lyd, så den ifølge B&O bliver bedst mulig og sikrer »en sensationel lydoplevelse, præcis hvor man ønsker den«.

»Den vil ændre fremtidens lyd,« lover B&O uden blusel.

BeoLab 90 kan styres med en B&O-fjernbetjening eller med en app på en smartphonetelefon. Her kan man vælge bredden og retningen, som lyden skal sendes i, og systemet kan levere 360 graders lyd, så alle får den samme oplevelse. Indeni sidder 18 Scan-Speak-højttalerdrivere og B&Os egen IcePower-forstærkerteknologi. I alt vil hver højttaler kunne levere op til 8.200 watts styrke.

Tre år undervejs

B&Os topchef, Tue Mantoni, forsøgte i sidste uge at skabe nysgerrighed over for det nye produkt:

»Jeg har planlagt det her produkt i over tre år sammen med mit team. Og til november fylder virksomheden 90 år, og den anledning vil vi benytte til at vise hele verden, at vi fortsat er verdensledende inden for innovation, lyd og design. Og jeg forsikrer om, at produktet vil komme til at imponere helt vildt«, sagde han til Ritzau Finans.

B&O kæmper stadig mod kæmpe underskud. I det seneste kvartal havde lydkoncernen, der er stiftet i 1925, et driftsunderskud på 105 millioner kroner, hvilket dog er 70 millioner kroner bedre end året forinden.

B&O var tidligere det, som alle købte, når de ønskede ordentlig lyd, men koncernen er blevet overhalet indenom af alle de store, udenlandske producenter og kæmper for at gøre sig gældende og for at slippe fri af et image som for langsom udviklingsmæssigt og for dyr.

TV: B&O har ladt kanonen med en dyr højtaler