Bornholmsk rejekonge og brygger har fundet nøglen til guldrandet eventyr

Kristian Barslund Jensen, bornholmsk milliardær og mega-iværksætter, slår atter rekord. Han har aldrig tjent så mange penge som i 2015 på især fiskeri af rejer ved Canada.

Christian Barslund, ejer af Ocean Prawns på Bornholm, er ved at gøre klar til en generationsskifte i virksomheden til sønnerne. På billederne ses sønnen Daniel. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fiskekongen Kristian Barslund Jensen er en helt usædvanlig succesrig erhvervsmand. Ja, han er en iværksætter med en særlig høj indtjening på fiskeri på store og små verdenshave.

For syvende år i træk skovler Barslund Jensen-klanen på Bornholm penge ind på især fiskeri af rejer og hellefisk ved Canada. Men også fiskeriet ved Grønland og Svalbard samt i Nord- og Østersøen tæller godt.

Sidste år slog Kristian Barslund Jensens familieselskab, Ocean Prawns Gruppen, med hovedsæde i Nexø ny rekord med en omsætning på 845 mio. kr. Det gav ét i fiskeribranchen usædvanligt stort overskud efter skat på 126 mio. kr.

I øvrigt et pænt spring i forhold til den hidtidige regnskabsrekord i 2014, hvor overskud og omsætning var på henholdsvis 84 og 704 mio. kr.

Kristian Barslund Jensen, administrerende direktør i Ocean Prawns, siger i en kommentar til regnskabet, at stigende priser på rejer og fisk er grunden til væksten.

»Vi forventer også et positivt resultat i 2016,« siger rejekongen uden at ville konkretisere det nærmere.

Afkastet af investeringerne i 2015 blev på 14 procent. Kristian Barslund Jensen siger, at resultatet skal sættes i forhold til, at Ocean Prawns, han personligt og hans partnere har investeret 2,5 milliarder kr. i skibe, fiskelicenser, ejendomme og 10 bornholmske virksomheder i flere brancher.

Alt i alt har Kristian Barslund Jensen investeret i hele 75 virksomheder.

Ocean Prawns egenkapital voksede i 2015 med mere end 100 mio. kr. til 728 mio. kr. Mens forrentningen af egenkapitalen steg fra 13,5 procent til 17,2 procent, faldt soliditetsgraden en lille smule, fra 66 til 65,9 procent.

Indtjeningsmaskinen i rejekoncernen er i alt overvejende grad et joint venture med det canadiske selskab Clearwater, der fisker i canadisk farvand.

På samme måde har Ocean Prawns et samarbejde med et fransk selskab, hvor parterne hele EUs rejekvote i Grønland. Og fælles med et islandsk selskab driver Kristian Barslund Jensen et fiskeri ved Svalbard.

Ocean Prawns er blevet det bornholmske erhvervslivs store inspirator og investor. Blandt de 100 procent ejede selskaber er renovationsvirksomheden Fugato og møbelhuset Inhouse Bornholm.

Gruppen er desuden hovedaktionær i mikrobryggeriet Svaneke Bryghus og landbruget St. Kannikegård.

Kristian Barslund Jensen begyndte i 1968 at fiske laks ligesom sin far og farfar. Først ved Norge og siden ved Grønland. Bagefter ændrede han til fiskeri af rejer ved Grønland og stiftede Ocean Prawns i 1976 sammen med en kompagnon, Birger Pedersen.

De to var ligesom andre fremtrædende bornholmske fiskere med til at udvikle det grønlandske rejefiskeri til noget stort. Det er i dag fortsat stort, men primært er på grønlandske hænder.

Da partneren døde i 1997, blev Kristian Barslund Jensen eneejer af rejekoncernen. Koncernen ejer blandt andet fire af verdens største og mest moderne trawlere til fiskeri af primært rejer og hellefisk i arktiske farvande.

Dertil kommer, at Kristian Barslund Jensen, der ejer 60 procent af virksomhedsgruppen, personligt ejer tre trawlere, som ligger uden for Ocean Prawns. Det bringer familiens samlede formue op på omkring to milliarder kroner.

Ocean Prawns og Kristian Barslund Jensens private selskaber omsatte sidste år i størrelsesordenen 1,1 milliarder kr.

For seks år siden begyndte man i Barslund-familien at drøfte, hvordan arven skulle gives videre til anden generation.

Den 66-årige administrerende direktør har gjort sine to sønner, Daniel og Martin Barslund Jensen, til medejere i selskabet med hver 20 procent. Men et egentligt generationsskifte ligger ikke lige for.

Inklusivt Kristian Barslund Jensens personligt ejede selskaber beskæftigede Ocean Prawns Gruppen ved udgangen af 2015 i alt 455 i Danmark, Canada og Estland.

Der var knapt 120 danske medarbejder, heraf små 100 på Bornholm.

I øvrigt har den ligefremme og beskedne rigmand ikke tænkt sig at gå på pension foreløbig.