Bornholmsk rejekonge gør det igen - Ocean Prawns får historisk højt overskud

Ocean Prawns Gruppen med milliardæren Kristian Barslund Jensen i spidsen havde i 2016 sit næstbedste år i selskabets historie. Rejekongens koncern fik et overskud efter skat på over 90 millioner kr. ud af en omsætning på knap 750 millioner kr.

Foto: Berit Hvassum

Pengene vælter fortsat ind i kassen hos Ocean Prawns A/S med den bornholmske rejekonge, milliardær og hovedaktionær Kristian Barslund Jensen i spidsen. Sidste år fik den 100 procent familieejede koncern, der er en af de store aktører inden for fiskeri af koldtvandsrejer fra Nordatlanten, et overskud efter skat på 92 mio. kr. ud af en omsætning på 746 mio. kr.

Pengene tjener koncernen hovedsageligt på rejer og fisk.

Ocean Prawns har dermed haft endnu et gyldent år. Om grunden til, at det går så godt for selskabet forklarer han:

»Det skyldes, at vi har været med i fiskeriet i mange år. Vi har ingen gæld på de tre store af de i alt fem reje- og fisketrawlere, vi er med i« siger administrerende direktør Kristian Barslund Jensen.

Fiskekoncernens overskud efter skat faldt dog med 37 mio. kr. i 2016 i forhold til 2015, hvor der var en omsætning på 845 mio. kr. Men selv om Ocean Prawns for første gang i otte år oplever et fald i omsætningen, bliver 2016 alligevel det næstbedste i gruppens historie.

Kristian Barslund Jensen giver flere forklaringer på tilbagegangen i omsætningen og bundlinien sidste år. Det skyldes især mindre canadiske rejekvoter samt dårlige is- og vejrforhold for fiskeriet i Nordatlanten.

På grund af usikkerhed omkrikng tildeling af canadiske rejekvoter i år, kan Ocean Prawns ingen præcise udmeldinger give om niveauet for det forventede regnskabsresultat i 2017. Topchefen venter dog et resultat nogenlunde på niveau med i år.

»Vi er ikke panikslagne. Fiskekvoterne kører jo op og ned, afhængig af biologernes rådgivning. Det er vi vant til. Vi har mistet 3.500 tons kvoter sidste år og mister yderligere 3.500 tons i år. Det er 7.000 tons på to år. Dermed har vi mistet, hvad ét af Ocean Prawns store trawlere kan fiske på fem måneder. I 2018 får vi måske igen større kvoter, men vi kan også være uheldige, hvis kvoterne bliver sat yderligere ned. Det er et spil i lotteriet, hvad fiskeriet vil give.« mener han.

Ocean Prawns er en imponerende indtjeningsmaskine og bundsolid koncern. Sidste år var der overskudsgrad på 70 procent. En væsentlig del af overskuddet kom sidste år som året før fra det canadiske fiskeri med en canadisk partner. Ocean Prawns har også et pænt fiskeri af rejer ved Grønland.

Der er 500 ansatte i Danmark, Canada og Estland, når man medregner Kristian Barslunds personligt ejede og associerede virksomheder.

Med en formue på 2,1 mia. blev familien Barslund Jensen sidste år placeret som nr. 50 på listen på Berlingske Business' opgørelse over Danmarks 100 rigeste.

67-årige Kristian Barslund Jensen er blandt de danske storfiskere, som tjener flest penge på fiskeri. Han er søn af en fisker, som også var søn af en fisker. Ocean Prawns ejer nogle af verdens største og mest moderne trawlere til fiskeri af primært rejer og hellefisk i arktiske farvande.

Ocean Prawns hovedaktivitet er at eje aktier og andele i virksomheder, der er registreret i Canada, Danmark og andre EU-lande.

Kristian Barslund Jensen startede sit eventyr for mere end 50 år siden med at fiske laks. Først ved Norge og siden ved Grønland.

Senere blev han rejefisker ved Grønland og stiftede Ocean Prawns i 1976 sammen med en kompagnon. Da partneren døde i 1997, blev Kristian Barslund Jensen eneejer. I dag har Kristian Barslund Jensen 60 procent af Ocean Prawns, mens hans sønner Daniel og Martin Barslund Jensen ejer hver 20 procent.

Selskabet Ocean Prawns og Kristian Barslund Jensen har siden koncernens stiftelse sammen med partnere investeret i alt 2,5 milliarder kr. i skibe, fiskelicenser, ejendomme, landbrug og 20 bornholmske virksomheder.

Ocean Prawns er helt eller delvist ejer af 80 virksomheder. Det er lige fra Svaneke Bryghus til ismejeri, mosteri, møbelhus og vinforretning på Bornholm til ejendomme og storlandbrug på såvel Bornholm som i Tyskland og Rumænien. I Rumænien er koncernen største aktionær af et selskab med 1.200 hektar landbrugsjord.