Bornholms politi efterforsker swap-anmeldelse

Det er en usædvanlig sag, politiet på Bornholm nu skal tage stilling til, efter at Nykredit mandag blev anmeldt for bedrageri og hasard.

Albert Christensen har politianmeldt Nykredit i swapsag Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens-Erik Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige nu sidder der en politimand på Bornholm og prøver at finde ud af, hvad der er op og ned på et at de mest komplicerede slagsmål nogensinde mellem en bank og en af dens kunder.

Nykredits ledelse og to medarbejdere blev mandag anmeldt for bedrageri og hasard ifølge straffelovens paragraffer 279 og 203. Og som noget særligt vurderer Bornholms politi, om det selv vil efterforske en så særlig sag, som en af politikredsens borgere nu har anmeldt, oplyser Bornholms politi. I mange andre politikredse var anmeldelsen blevet sendt direkte videre til Københavns Politi, hvor Nykredit hører hjemme, og hvor den anmeldte hændelse fandt sted: Nemlig at anmelderen Albert Christensen i 2007 og 2008 købte en såkaldte swap-aftale af Nykredit, som hurtigt gav Albert Christensens virksomheder så massive tab, at de ledte frem til konkurs.

Men der er tale om en meget usædvanlig sag i strafferetten, vurderer Nina Dietz Legind, professor ved Syddansk Universitet.

»Pengeinstitutankenævnet behandler klager vedrørende formueretlige tvister, og ankenævnet har da også behandlet flere swap-sager. Domstolene har også behandlet swap-sager, og de vedrører så, vidt jeg er orienteret, alle civilretlige krav. Det er således ikke sædvanligt, at en sådan sag afgøres straffe­retligt,« siger hun.

En gang tidligere er en swap-aftale anmeldt som bedrageri – nemlig af Engskoven, der nu i både ankenævn og byret har vundet slagsmålet om det lovlige i swap-aftalen over Jyske Bank. Politianmeldelsen førte ikke til en straffesag.

pode/six