Borgmestre bekræfter: Grøndalsvænge slipper for klausul

Den 100 år gamle og omstridte klausul, der ville koste andelsforeningen Grøndalsvænge 400 mio. kr., fjernes nu. Det bekræfter de københavnske borgmestre Frank Jensen (S) og Morten Kabell (EL).

Teknik- og miljøborgmester i Københanvs Kommune, Morten Kabell (EL), opgiver sagen mod Grøndalsvænge, der har stået på i halvandet år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Andelshaverne i Grøndalsvænge kan nu ånde lettet op. Både Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) og overborgmester Frank Jensen (S) bekræfter, at de ikke længere vil håndhæve en gammel skødeklausul, som andelsboligforeningen Grøndalsvænge og Københavns Kommune har kæmpet om i halvandet år.

Dermed må de 389 andelsboliger i foreningen Grøndalsvænge i Københavns nordvestkvarter alligevel gerne handles til markedspris og skal ikke underlægges den 100 år gammel klausul, der forbød fortjeneste ved videresalg på andelene.

Københavns Kommunes håndhævelse af skødeservitutten betød reelt, at andelene i Grøndalsvænge var 400 mio. kr. mindre værd end antaget - altså omkring en mio. kr. i gennemsnit pr. andel. Grøndalsvænges holdning var, at servitutten ikke længere gjaldt, men flertallet i Københavns Borgerrepræsentation i form af Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten var af den modsatte holdning.

Onsdag kom Statsforvaltningen med sin vurdering af sagen, og myndigheden fastslog, at Københavns Kommune ikke lovligt kan håndhæve servitutten. Overborgmester Frank Jensen bekræfter, at Socialdemokraterne nu vil droppe håndhævelsen af servitutten.

»Jeg har tidligere sagt, at vi vil følge Statsforvaltningens vurdering i sagen. Med den klare vurdering, der ligger nu, er der kun ét for os at gøre - nemlig at sige, at nu ophører kommunen med at håndhæve servitutten. Det betyder, at nu trækker vi en streg i sandet, så borgerne på Grøndalsvænge kan komme videre med deres liv,« siger overborgmester Frank Jensen i en skriftlig meddelelse.

Statsforvaltningen lagde i sin afgørelse vægt på, at det ikke er Københavns Kommunes opgave at holde priserne nede i Grøndalsvænge, og at kommunen ikke har en økonomisk interesse i at håndhæve servitutten.

Tidligere har teknik- og miljøborgmester Morten Kabell udtrykt bekymring for, at andre andelsboligforeninger ville komme rendende og ønske at få aflyst diverse servitutter, såfremt kommunen valgte at aflyse den unikke servitut i Grøndalsvænge.

Men også han er nu klar til at opgive sagen og droppe håndhævelsen af servitutten.

»Der ligger nu en klar udtalelse fra Statsforvaltningen i sagen om Grøndalsvænge. Som udtalelsen er formuleret, vil det ikke få væsentlig betydning for kommunen at aflyse servitutten. Derfor vil min anbefaling være, at vi aflyser servitutten og ikke forfølger det privatretlige spor ved domstolene,« siger Morten Kabell i en skriftlig meddelelse.

Beboerne i Grøndalsvænge mødtes onsdag aften i foreningen og fejrede Statsforvaltningens afgørelse. Desuden har foreningen besluttet at gøre den 9. september til officiel flagdag i foreningen.