Borgmester og smed

Erik Nielsen lægger vægt på gode kår for virksomhederne i Rødovre. Og så vil den tidligere smed have flere boliger og mere liv i sin forstad.

Irmabyen - Rødovre "Portræt" af bygge-/udviklingsplaner for Rødovre med hovedvægten på det gamle Irma-område, som skal omdannes til "Irmabyen" med boliger og lettere erhverv (det fredede kaffetårn bevares). Vi mødes med borgmesteren for Rødovre, Erik Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl

Ledende socialdemokrater behøver ikke at være født med lokum i gården, mente partikoryfæet Ritt Bjerregaard, men den mangeårige Rødovre-borgmester Erik Nielsen tilhører den svindende politikerskare, som næsten passer til beskrivelsen.

Han voksede op med enlig mor og tre søskende, først på Vesterbro, siden i Husum, blot et stenkast fra Rødovre. Han kom i lære som 15-årig, og allerede efter 11 dage kostede nærkontakt med en stor metalsaks ham de yderste led på fire fingre.

Lærebrevet kom dog i hus, og Erik Nielsen var aktiv i Dansk Metal og arbejdede længe som maskinarbejder, indtil han blev leder af beskæftigelsescentret i Rødovre.

Drabeligt partiopgør

Her var han flyttet til og var som ishockeymålmand med til at vinde det første DM-guld i 1978. Da det første barn kom til, fik han i stedet lederposter i klubben, og netværket herfra skulle egentlig bare sikre partiet lidt ekstra stemmer, da han stillede op til byrådet i 1989.

Netværket var dog så stort, at smeden blev valgt – og få år efter vandt han et drabeligt internt partiopgør.

Flere lokale socialdemokrater mente, at økonomien og kommunen sejlede under den daværende borgmester, og det udløste et af de sjældne, åbne partiopgør. Nielsen vandt opgøret og har nu siddet i borgmesterposten i næsten et kvart århundrede, ofte med personlige stemmer fra hver tredje vælger.

Økonomisk genopretning

De første år handlede det om at genoprette økonomien, men efterhånden fik han tunge poster udenbys. Og i 2012, efter Horsens-kollegaen Jan Trøjborgs pludselige død, blev han formand for Kommunernes Landsforening (KL).

Blandt andet den lange lærerkonflikt gav ridser i lakken, og ved valget i efteråret slog Socialdemokraternes tilbagegang hårdere igennem i Rødovre. Partiet har dog ni mandater ud af 19, og knap hver fjerde stemme gik til Erik Nielsen – en andel mange borgmestre vil skele misundeligt til.

Efter valget foretrak Radikale Venstre-manden Martin Damm (V) som formand, men Nielsen er næstformand og har flere tunge poster i det kommunale landskab.

På hjemmebanen kombinerer han tæt kontakt til de lokale virksomheder med klassiske socialdemokratiske dyder som højt serviceniveau, ret få udbud af offentlige opgaver, skatter i den høje ende af hovedstadsområdet og mange almene boliger.

Nye boliger i Irmabyen

De senere år har han forsøgt at få del i hovedstadens befolkningstilvækst. Mest aktuelt er Irmabyen, hvor kommunen – som omtalt tirsdag i Berlingske Business-særtillægget Byudvikling – håber at få omkring 1.000 boliger på et område, der tidligere husede lager, fabrikker og det berømte kaffetårn.

I syd skal et stort område ved Avedøre Havnevej og det nedbrændte lokalcenter ved Rødovre Station gerne udvikles med især boliger, det samme gælder i nord, hvor kommunen får en enkelt letbanestation, og i det sydøstlige hjørne med Damhustorvet og det lukkede Damhus Tivoli.

I weekenderne ser Erik Nielsen gerne lokal sport eller tager med på indkøb i Rødovre Centrum. Mange henvender sig med problemer og undskylder først med, et »ja, du har jo fri nu, men...«.

»Nej, det har jeg aldrig,« lyder svaret så fra Rødovres førstemand.

Sidste år købte familien dog et 48 år gammelt sommerhus i Odsherred, og den gamle smed nyder at have værktøj i hænderne og at holde træerne i skak med sin nye kædesav.