Borgmester og naboer bremser vindmøller

Tønder Kommune har sat opstillingen af fem kæmpevindmøller i bero på grund af massive naboprotester.

Møllerne er fem ud af 184 kæmpemøller, som ifølge det seneste energiforlig skal op og stå på landjorden rundt om i landet. Sagen har haft stor bevågenhed fra tidligere miljøminister Connie Hedegaard (K), skriver JydskeVestkysten.

Men ikke mange vil være nabo til det lavfrekvente vingesus fra kæmpemøllerne. I Tønder Kommune ved Døstrup har naboprotesterne været massive, og kommunens politikere spiller nu bolden over til regeringen. Tønder-borgmester Vagn Therkel Pedersen (V) mener, at statsministeren under valgkampen rejste tvivl om planerne for de 184 nye kæmpemøller.

- Blandt andet sagde statsministeren i valgkampen, at møllerne hører til til søs. Så nu har vi har bedt regeringen om klarhed: Vil regeringen overhøre naboklagerne og tvinge planerne om opstillingen af nye kæmpemøller rundt om i landet igennem trods valgløfterne? Eller er der nye strategier på vej?, spørger borgmester i Tønder Kommune, Vagn Therkel Pedersen (V).

Han understreger, at han ingen interesser har i at genere kommunens borgere med vindmøller.

Under en af partilederrunderne i valgkampen sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen bl.a. at »store møller hører ikke til i områder med bebyggelse, de hører til i havet. Hvis de skal bygges på land, skal det ske i dialog mellem lokalbefolkningen og kommunerne.«

Placeringen af de 184 nye møller på op til 150 meter - heraf 18 i Syd- og Sønderjylland - er udpeget af de gamle amter og rummer primært lokaliteter i Vest- og Midtjylland. Eksempelvis 25 kæmpemøller alene i Ringkøbing-Skjernområdet. Ikke alle steder er mølleplanerne nået i høring endnu, men mange steder møder møllerne modstand. I Vejen Kommune har forvaltningen flyttet placeringen i Gamst-området efter første høring. I Varde er møllerne ikke kommet i høring endnu. Esbjerg Kommune har det ikke været muligt at få oplysninger fra.

JydskeVestkysten har forsøgt at få en kommentar fra både statsministeren, miljøministeren og energi- og klimaministeren.